Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Dragostea şi ura nu sunt foarte diferite

276

dragoste iubireDragostea şi ura sunt asemănătoare din punctul de vedere al proceselor celebrale, însă ura menţine o asemănare cu procesele responsabile de raţiune. Rezultatele cercetărilor întreprinse de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Universitar din Londra, citate de The Independent, dezvăluie că există o bază biologică pentru cele mai puternice emoţii, iar acestea sunt corelate.

Studiind natura fizică a urii, cercetătorii au observat că unele circuite nervoase responsabile pentru această sunt solicitate şi în cazul iubirii. Folosind un scaner celebral, s-au observat circuitele neuronale care devin active când este privită o poză a unei persoane pe care subiectul o urăşte. Unele dintre “circuitele urii” corespund şi reacţiilor afectuoase.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 17 voluntari, selectaţi în urma declaraţiilor conform cărora nutreau o ură adâncă pentru o anumită persoană. Majoritatea a optat pentru un fost iubit/o fostă iubită sau un rival de la locul de muncă, deşi o femeie a numit un celebru politician. În urma analizării activităţii cerebrale în timp ce voluntarilor li se au arătau poze ale persoanei antipatice, s-a observat că circuitele neuronale activate includ zonele creierului numite putamen şi insulă. Regiunea cerebrală putamen este implicată în percepţia satisfacţiei şi a dezgustului, iar insulă este responsabilă de reacţiile declanşate în situaţii ameninţătoare. Dar ambele sunt activate şi în cazul iubirii.

Marea diferenţă dintre dragoste şi ura o constituie faptul că o mare parte din cortexul cerebral este dezactivat în cazul iubirii, în timp ce ura dezactivează o parte mult mai mică. Semir Zeki, conducătorul proiectului, explică: “Ar putea fi surprinzător din moment ce ura poate fi o pasiune la fel de istovitoare ca dragostea. Deşi în cazul iubirii îndrăgostitul este mai puţin dispus să judece persoana iubită, este mai probabil ca ura să declanşeze procese raţionale pentru a identifica modalităţi de rănire sau de răzbunare.”

Orgoni Crystal