Din secretele „Bârlogului lupului”, locul ascuns de unde Hitler a condus operaţiunile militare ale celui de-al doilea război mondial


Adânc în pădurile din Kętrzyn, Polonia, se află rămășițele unui avanpost militar secret al lui Hitler, Wolfsschanze, sau „Bârlogul lupului” în traducere. Construit în 1941, complexul ascuns includea 50 de buncăre şi 70 de barăci, având două aerodromuri și o gară în apropiere. „Bârlogul lupului” se află astăzi în ruine, dar în mijlocul celui de-al doilea război mondial era un cartier general militar nazist.

Hitler a petrecut peste 850 de zile la „Bârlogul lupului”, de unde a lansat strategii de război. Două evenimente notabile au avut loc aici: „Bârlogul lupului” a servit ca sediu pentru operațiunea Barbarossa, invazia nazistă a Rusiei sovietice. Şi, tot aici, pe 20 iulie 1944, colonelul nazist Klaus von Stauffenberg a lansat operațiunea Valkyrie, o încercare de asasinat eșuată împotriva lui Hitler.

Wolfsschanze a fost conceput inițial la sfârșitul anului 1940 și construcția sa a fost finalizată la 21 iunie 1941. În acel moment al războiului, Hitler deja invadase Cehoslovacia, Polonia, Danemarca, Norvegia, Olanda, Belgia, Luxemburg și Franța.

La o zi după lansarea operațiunii Barbarossa, mai mult de trei milioane de militari invadând URSS, Hitler s-a mutat în „Bârlogul lupului”, făcând-o capitala de facto a operațiunilor germane naziste de pe frontul de est. Aici, zidurile din beton erau armate cu oțel, cu o grosime de 2 metri, fiind protejate de tunuri antiaeriene. Buncărul privat al lui Hitler avea plafoane groase de 9 metri.

Hitler a dirijat practic operațiuni militare de pe toate fronturile din „Bârlogul lupului”, care era echipat cu toate facilitățile de care avea nevoie, inclusiv cu o frizerie, un restaurant și chiar cu un cazinou.

„Bârlogul lupului” a găzduit 2.000 de persoane, de la înalți oficiali și soldați, şi până la personalul de servire a lui Hitler.

Atunci când Armata Roşie sovietică se apropia de Germania, Hitler a evacuat „Bârlogul lupului” pe 20 noiembrie 1944. Chiar dacă Hitler a ordonat demolarea sa în ianuarie 1945, multe buncăre din complex s-au dovedit a fi prea solide pentru a fi distruse.

După terminarea războiului, „Bârlogul lupului” a rămas abandonat, lumea uitând de el, aşa că muşchii au invadat rămăşiţele complexului. Abia în anul 2017, Inspectoratul Forestier Polonez a preluat controlul deplin al sitului și a instalat panouri informative cu orientări turistice corespunzătoare și marcaje istorice.

Aici, o serie de noi artefacte continuă să fie descoperite. Abia în 2020 au fost găsite ușile blindate şi scările către buncărul lui Hitler. Pentru a te duce în acest loc, trebuie să plăteşti o taxă de 4 dolari.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock