Sărutul nu datează de când omenirea, el a fost ,,inventat“ în urma cu câteva mii de ani, când, de la caz la caz, a simbolizat fie o dovadă de respect sau prietenie, fie una de supuşenie. Nu se ştie exact când a apărut primul sărut de iubire. Ştim, în schimb, ca în vechiul Babilon, în urmă cu 2.000 de ani, gestul era considerat impudic, iar legile prevedeau în acest sens pedepse grave: femeilor li se tăiau ambele urechi, iar bărbatul in culpa îşi plătea îndrăzneala prin pierderea buzei inferioare.
La vechii greci se sărutau numai bărbaţii: ei se apucau în acest scop, de urechi, iar sărutul lor se numea „Chytra”. La vechii romani, gestul exprima dovada dragostei reciproce. O femeie, sărutată de un bărbat împotriva voinţei ei, putea pretinde, prin lege, despăgubiri substanţiale, uneori chiar jumătate din averea bărbatului respectiv.
În Evul Mediu sărutul a fost, în schimb, la mare cinste. Atunci a apărut şi sărutul mâinilor, ca expresie a unei preţuiri deosebite. În secolul al XIII-lea, când un barbat pleca în călătorie, femeia nu-l săruta la despărţire numai pe soţul ei, ci şi pe însoţitorul acestuia.
În 1528, la Rostock, o soţie şi-a dat soţul in judecată solicitând sprijinul legii, pentru ca acesta să o sărute mai des. Tribunalul a hotarât ca soţia să fie sărutată de trei ori în zilele lucrătoare şi de cinci ori în zilele de duminică şi sărbători. În aceeaşi vreme, în Anglia, un soţ care-şi bătea soţia a fost condamnat să o sărute de două ori pe zi; în caz de nerespectare a sentinţei judecătoreşti, respectivul urma să execute o pedeapsă într-o tabără de muncă. Se spune că soţul a preferat munca forţată.
Deseori, femeile frumoase evaluau la un preţ foarte mare sărutul; împăratul Otto al IV-lea i-a dăruit frumoasei florentine Berta Bellicioni, în schimbul unui sărut, întregul district Casermine din regiunea Romagna. În 1922, în oraşul Denver, din statul Colorado, s-a organizat, pentru construirea unei foarte importante şosele, o… loterie de sărutări la care şi-au dat concursul cele mai frumoase fete din oraş. Suma necesară s-a colectat într-un timp record.
Într-o enciclopedie a secolului XVIII există o nostimă definiţie a sărutului: „Sărutare sau lins pe bot sau plescăit de buze = este o izbire sau unire înflăcărată, provenită din iubire, în care gura unuia apasă atât de tare gura celuilalt încât la dezlipirea buzelor se aude un zgomot ce arată evident plăcere”.
Şi, în final, încă o curiozitate: cele mai multe sărutări pe care le-a obţinut vreodată un bărbat sunt atribuite locotenentului Habson, care, evidenţiat în războiul americano-spaniol din 1898, a fost sărutat cu ocazia trecerii sale triumfale prin America, de mai mult de zece mii de fete şi femei.