Dezastru pentru jumătate de miliard de oameni: roiuri masive de lăcuste devastează recoltele şi hrana din Estul Africii şi Pakistan!


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Într-un articol publicat pe 12 februarie 2020 în cotidianul „The Washington Post” se vorbeşte despre invazia a sute de miliarde de lăcuste în Estul Africii. Problema este că aceste lăcuste pot decima culturile agricole, lăsând zeci şi sute de milioane de oameni din regiune (şi aşa săraci) pradă foametei şi morţii. De fapt, dacă ne luăm după statisticile actuale, în estul Africii trăiesc circa 530 de milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate de miliard de oameni se află în pericol!

Între timp, aşa cum putem afla dintr-un articol de pe africa.cgtn.com, lăcustele au ajuns deja în Uganda şi Tanzania, invazia lor extinzându-se spre sudul Africii. Şi ele nu s-au oprit aici, ameninţând India şi Pakistanul, teritorii cu populaţii masive, aşa cum putem citi într-un articol pe rt.com. La sfârşitul lunii ianuarie 2020 şi începutul lunii februarie, Pakistanul a declarat „urgenţă naţională” în legătură cu invazia lăcustelor, cea mai gravă din ultimii 20 de ani (vedeţi ştirea de pe reliefweb.int).

Roiurile de lăcuste adulte pot zbura până la 150 de kilometri pe zi (având vânt favorabil), iar o femelă poate depune până la 300 de ouă în timpul vieții sale. Un roi foarte mic de lăcuste poate consuma într-o zi aceeași cantitate de mâncare pe care o consumă 35.000 de oameni. Un roi mare de lăcuste poate atinge o suprafaţă de 2.400 de kilometri pătrați, iar într-un singur kilometru pătrat aflându-se între 40 şi 80 de milioane de adulți de lăcuste flămânde, care pot traversa continentele și mările în căutarea hranei.

Despre lăcuste şi cât rău pot face ele recoltelor de pe pământ se vorbeşte şi în Biblie. Astfel, în Exodul 10 putem citi următoarele: „Deci şi-a ridicat Moise toiagul său asupra pământului Egiptului şi a adus Domnul asupra pământului acestuia vânt de la răsărit toată ziua aceea şi toată noaptea şi, când s-a făcut ziuă, vântul de la răsărit a adus lăcuste. Şi au năvălit ele în tot pământul Egiptului, s-au aşezat în toate ţinuturile Egiptului mulţime multă; asemenea lăcuste n-au mai fost şi nu vor mai fi. Şi au acoperit ele toată ţara, cât nu se mai vedea pământul; şi au mâncat toată iarba pământului şi toate roadele pomilor, care nu fuseseră stricate de grindină; şi n-a rămas nici un fir de verdeaţă, nici în arbori, nici în iarba câmpului în tot pământul Egiptului”.

Chiar şi în vechile cronici şi letopiseţe româneşti se vorbeşte despre mai multe invazii de lăcuste peste Moldova şi Ţara Românească, invazii care au secătuit recoltele acestor ţări.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Comentariile sunt închise.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO