Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

De ce se învârt oile în China, într-un cerc perfect, de mai bine de 10 zile? Noi ipoteze, dar totuşi…


Un videoclip postat pe contul de Twitter ”People’s Daily, China” pe 16 noiembrie 2022 prezenta o înregistrare video a unei turme de oi, care se plimba într-un cerc aproape concentric, mai mult de 10 zile, pe o fermă din teritoriul controlat de China.

Inițial, mass-media a spus că acest comportamentul este unul misterios. Internetul s-a grăbit să scoată și alte teorii, unii sugerând că se pregătea un episod din serialul SF ”X Files” sau că oile au intrat într-o ”spirală a morții”. Însă explicația pentru acest comportament bizar s-ar putea să fie una simplă.

Conform unei noi teorii, este posibil ca oile să sufere de listerioză – o infecție neurologică cauzată de o bacterie care se găsește în mod obișnuit în hrana bovinelor și în sol, și mai des în materie vegetală putrezită și nămol. Bacteriile Listeria monocytogenes provoacă o infecție asimetrică la nivelul trunchiului cerebral, care poate duce la paralizarea unei părți a feței animalului și la un fenomen de învârtire neîncetată.

Totuși, și această ipoteză s-ar putea să nu reziste prea mult. Potrivit lui Andrew Fisher, profesor de medicină veterinară la Universitatea din Melbourne, dacă oile din China ar fi infectate cu această bacterie, nu s-ar mișca în cercuri concentrice, ci ar urma propriul model. Profesorul Fisher are o altă teorie, care e de natură psihologică: oile ar fi putut să fi dezvoltat un răspuns comportamental ca urmare a faptului că sunt ținute într-o zonă restrânsă. Atunci când animalele din grădinile zoologice sunt ținute în incinte mici, cu un stimulent redus, ele pot prezenta ”ritmuri stereotipice”.

Alţi experţi, ca Emma Doyle, expert în zootehnie și lector la Școala de Științe a Mediului și Rurale a Universității din New England, sunt mai rezervaţi: „Nu am văzut niciodată oile să se comporte așa. Totul pare a fi aranjat”. Dr. Doyle a spus că ar fi foarte puțin probabil ca oile să formeze o formă atât de perfectă, concentrică, fără niciun fel de interferență. Dar, cum să reziste peste 10 zile animalele fără apă și fără mâncare!?


Lasă un comentariu