Cutremurul din 4 martie 1977 din România: povestiri inedite şi fotografii în premieră pe Internet


Cutremurul din 4 martie 1977 7În seara zile de 4 martie 1977, în România a avut loc cel mai devastator cutremur din istoria sa, de 7,3 grade pe scara Richter, care a făcut mii de victime şi care a produs pagube imense la acea dată. În acest articol, vă vom prezenta, în premieră pe Internet, câteva mărturii „live” ale martorilor acelor clipe, precum şi poze inedite despre dezastrul lăsat în urmă de cutremur.

1) Şi-a văzut mama căzând de la etajul 5, cu tot cu pat

Constantin Savă, 20 de ani, mecanic de avion, locuia în blocul de la intersecţia Lizeanu, Bucureşti, etajul V. Mama sa a căzut de la etajul V, cu pat cu tot. A văzut-o când a dispărut în despicătura duşumelei. „Mie mi-a aruncat un căpitan un colac de funie. Am trecut un capăt pe după ţeava caloriferului şi m-am legat de mijloc. O întîmplare de neînchipuit a făcut ca prăbuşirea de la etajul al V-lea să nu-i fie mamei fatală. Căpitanul şi ostaşul erau în aceeaşi primejdie ca şi mine când s-au urcat să-mi arunce funia.”

2) Blocurile se înclinau de-o parte şi de cealaltă, ca şi copacii pe furtună

Mircea Nemigean, soldat: „Eram santinelă pe acoperişul unui important obiectiv militar, adică, deasupra etajului şapte. Noaptea era destul de luminoasă şi de văzut puteam vedea până departe. Numai că odată parcă n-am mai simţit acoperişul sub picioare. M-am apucat însă bine de ceva şi cu ochii numai primprejur, să văd ce se întâmplă. Dar nu-mi puteam crede ochilor. Cât vedeam cu ochii, toate blocurile se clătinau. Era aşa cum e pădurea minată de cea mai groaznică furtună. Şi toate clădirile se înclinau de-o parte şi de cealaltă ca şi copacii pe furtună. Apoi a venit un vânt puternic, de era să mă azvârle jos. S-a dus, dar apoi s-a şi întors înapoi, de data asta cu miros greu de ars. Şi p-ormă s-au stins toate luminile şi-am zis – gata, cred că-i gata oraşul.”

3) Blocaţi între nişte grinzi ale blocului

Ioana Milanovici (Bucureşti): „Am fugit spre scară, dar n-am apucat să ajungem până acolo că totul s-a prăvălit înaintea noastră şi am rămas blocaţi între nişte grinzi, alături de vecinii noştri, Marieta Ştefanenco şi Nicolae Stanciu. Ne-am dat seama că s-a dărâmat blocul şi că suntem prinşi într-un spaţiu îngust. La început ne-a fost, nu zic că nu, ne-a fost frică, dar după ce s-au liniştit lucrurile am fost siguri că vom fi salvaţi.”

4) „Aveam senzaţia că pământul se va despica şi mă va înghiţi”

Ing. Lucian Hanganu (Iaşi): „M-am aflat în Copou, în dreptul Complexului studenţesc. Tocmai mă întâlnisem cu un fost coleg de şcoală şi ne aminteam de una, de alta. Deodată, am auzit un huruit foarte curios, însoţit de zgomote de tabla smulsă, de vibraţii ale pământului. Aveam senzaţia că de la un moment la altul pământul se va despica şi mă va înghiţi. Căutam să mă feresc şi aşa m-am trezit strângând puternic în braţe obeliscul aflat în parcul din faţa complexului. Apoi am auzit ţipete, zgomote de geamuri sparte. Năucit, aşa cum eram, m-am îndreptat spre casă să văd ce se întâmplă cu ai mei.”

5) Un scriitor a alunecat din pat în jos 7 etaje

Romulus Rusan, scriitor: „La ora aceea, în care s-au oprit cursurile atâtor vieţi omeneşti, îmi părăseam manuscrisul pentru a da un telefon la Cluj-Napoca. Cutremurul m-a prins cu telefonul în mână, în plină convorbire. Dându-mi seama de ce se întâmplă, m-am azvârlit în pat, acoperindu-mi capul cu perna… Nişte zguduiri şi o grindă de beton au rupt patul. Am alunecat «în sanie» şapte etaje. De la piept până la picioare eram prins în dărâmături. O mână îmi era blocată. Apoi, linişte. Liniştea unui bloc care nu mai exista. Printr-o crăpătură se vedea luna. Aveam aer. La un moment dat – gazele. Puteam sări în aer oricând. S-au oprit de la sine. M-a salvat la orele 24,05 un tânăr de 30 de ani – Bucur Gabriel.”

Blocul Dunarea din Bucuresti
Blocul Dunarea din Bucuresti

Ceausescu printre daramaturi
Ceausescu printre daramaturi

Cutremurul din 4 martie 1977 3

Pensiunea Bulevard din Bucuresti
Pensiunea Bulevard din Bucuresti

Cutremurul din 4 martie 1977 5

Blocul Colonade din Bucuresti, in care a murit actorul Toma Caragiu
Blocul Colonade din Bucuresti, in care a murit actorul Toma Caragiu

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO