Pironul folosit la crucificarea lui Iisus

1.802 vizualizari

piron Iisus HristosUn cui provenind din perioada crucificării lui Iisus Hristos a fost descoperit într-un fort izolat, o posibilă fosta cetate a Calavelilor Templieri. Se crede că pironul, lung de 10 centimetri, ar fi unul dintre miile de bolţuri folosite în crucificările executate pe teritoriul Imperiului Roman.

Cuiul a fost descoperit în vara lui 2009 într-o cutie cu decoraţiuni aflată într-un fort din mică insulă Ilheu de Pontinha, în apropierea coastei arhipelagului portughez Madeira. Despre Pontinha se crede că ar fi fost deţinută de Cavalerii Templieri, ordinul religios care a reprezentat o parte a forţelor creştine ce au ocupat Ierusalimul în timpul Cruciadelor secolului XII.

Arheologul Bryn Walters este de părere că starea remarcabilă a pironului sugerează că el ar fi fost manevrat cu mare grijă, ca şi când ar fi reprezentat o relicvă. „Datează din perioada cuprinsă între primul şi al doilea secol”, a declarat expertul. Deşi ar fi de aşteptat ca suprafaţa bucăţii de fier să fie ruginită şi aspră, ea este, conform spuselor lui Walters, chiar fină.

Acest lucru ar sugerea că mulţi oameni au atins-o de-a lungul secolelor, sudoarea acidă din palmele lor conferindu-i o finisare anume. Christopher Macklin, specialist în studierea Cavalerilor Templieri, crede că descoperirea este monumentală. Bărbatul susţine despre legendarii cavaleri că ar fi putut considera pironul ca provenind de la crucificarea lui Iisus. Cuiul a fost găsit în vecinătatea a trei schelete şi a trei săbii. Una dintre săbii purta însemnul Templierilor.

Sursa: www.bzi.ro