„Farsa privind aselenizarea” e însăşi o farsă pentru a ascunde o conspiraţie mai mare

11.489 vizualizari

baza lunara secretaÎn anii 1980 şi 1990 existau două teorii privind aselenizarea americană din 1969-1972: „farsa privind aselenizarea ” şi „continuarea aselenizărilor în secret”. De ce una din teorii a avut atât de mare succes la public, iar cealaltă s-a diminuat? Vom încerca împreună o explicaţie posibilă.

E interesant faptul de notat că în urmă cu peste 15 ani, cele două teorii ale conspiraţiei se aflau cam la acelaşi nivel de aderenţi şi de credibilitate. Dar, începând cu sfârşitul secolului 20 şi începutul mileniului 3, aderenţii teoriei falsei aselenizări au crescut considerabil în număr, în timp ce cei care credeau în continuarea în secret a misiunilor pe Lună au scăzut foarte mult. Astăzi, chiar foarte puţini mai cred în această ultimă teorie a conspiraţiei. De ce s-a ajuns la această situaţie? Să trecem mai întâi în revistă cele două teorii.

Cele două teorii ale conspiraţiei privind aselenizarea

Teoria farsei privind aselenizarea. Ea susţine că omul n-ar fi ajuns niciodată pe Lună, iar misiunile Apollo au fost regizate într-un studio din Arizona. Printre argumentele aduse de aceşti aderenţi se numără: câteva fotografii care n-ar concorda cu ceea ce s-ar putea observa pe Lună, nivelul radiaţiilor din spaţiu mult ar fi prea intens pentru a putea fi suportat de astronomi şi tehnologiile primitive ale anilor 1960 n-ar fi putut face faţă unei aselenizări.

 

Teoria continuării aselenizărilor în secret. Această teorie a conspiraţiei porneşte de la premiza că toate misiunile Apollo ale NASA de la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 ar fi fost reale, dar misiunea Apollo 17 (din 1972) către Lună n-ar fi fost ultima a americanilor. Precum se ştie, în mod oficial, misiunile lunare Apollo 18, Apollo 19 şi Apollo 20 au fost anulate oficial de către preşedintele Richard Nixon, dar aderenţii acestei teorii susţin faptul că un departament spaţial ultrasecret ar fi continuat aceste aselenizări în cel mai mare secret posibil. Astronomii astfel ar fi ajuns pe faţa nevăzută a Lunii pentru a explora ruinele unor civilizaţii extraterestre străvechi, găsite acolo de primele misiuni Apollo. În continuare, acest departament spaţial ultrasecret ar fi construit pe faţa nevăzută a lumii o bază secretă. De-a lungul timpului, această bază s-ar fi extins în subteran, pentru a face mai bine razelor cosmice letale care ajung pe Lună. În momentul de faţă, ea ar fi devenit o bază colonială suficientă pentru a face faţă supravieţuirii.

 

 

Teoria privind farsa aselenizării a apărut pentru a ascunde misiunile secrete ale americanilor?

Logica elementară ne spune că cele două teorii ale conspiraţiei se exclud. De aceea, amândouă teorii nu pot fi adevărate. Dacă omul n-a fost pe Lună, atunci nu se putea construi nicio bază secretă pe astrul selenar; dacă s-au construit într-adevăr baze secrete pe Lună, atunci teoria privind farsa aselenizării e una fără sens. Totuşi, dacă e s-o luăm logic, una din teorii pare a fi o intoxicare, pentru a distrage atenţia.

Iată ce spunea generalul britanic Sir Archibald Wavell în 1940: „Principiul elementar al tuturor înşelătoriilor este acela de a atrage atenţia inamicului, care trebuie să vadă doar ceea ce vrei tu să vadă, şi să-i distragi atenţia de la ceea ce nu vrei tu să vadă”. Acest citat din generalul britanic ar putea fi răspunsul pentru care teoria privind misiunile secrete şi-a scăzut ecoul în lume, în timp ce teoria privind farsa aselenizării a captat extrem de mult din atenţia publicului larg.

Documentarul FOX TV privind farsa aselenizării e o intoxicare a publicului

Pentru agenţiile secrete americane, ar fi mult mai uşor de a controla teoriile conspiraţioniste, oferindu-le oamenilor teoria greşită. Astfel, că pe televiziunea americană FOX TV apărea acum câţiva ani un documentar celebru în care se atrăgea atenţia privind farsa aselenizării. Documentarul a făcut furori în întreaga lume, aşa că numărul aderenţilor acestei teorii a crescut proporţional. Dar mulţi uită un singur lucru: marile canale de televiziune americane sunt ele însele atent monitorizate şi manipulate de agenţiile secrete. Credeţi că ar fi permis ele apariţia unui asemenea documentar, fără să aibă girul „de sus”? Tare mă îndoiesc. Astfel încât, celebrul documentar FOX privind farsa aselenizării nu poate fi decât o intoxicare menită a masca privirile din altă parte. Ca de exemplu, teoria privind aselenizările secrete, care a intrat într-un con de penumbră.

Motivaţia farsei aselenizării e puţin ilogică

Pe de altă parte, dacă vom gândi puţin logic, de ce NASA ar fi înscenat aselenizarea de la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70? Motivaţia conspiraţioniştilor acestei teorii pare puţin trasă de păr: americanii au vrut să câştige prestigiul omenirii că au ajuns primii pe Lună. Dar prestigiul nu ţine loc nici de bani, nici de putere. De aceea, cealaltă teorie a conspiraţiei, cea privind continuarea în secret al misiunilor pe Lună, ar avea motivaţii mult mai puternice. Explorarea unor civilizaţii extraterestre străvechi sau construirea unei baze ultrasecrete, în care unii oameni puternici se pot ascunde în cazul unui cataclism mondial, constituie argumente suficiente.

Dar care este adevărul? Nimeni dintre oamenii de rând nu-l ştiu, aşa că şi eu, ca şi voi, nu putem face decât speculaţii. În concluzie, pentru a nu se interpreta greşit, doresc ca şi acest articol să-l vedeţi doar ca o speculaţie, nu ca pe o axiomă.