Cum au fost intoxicaţi soldaţii americani cu gaz muştar


gaz mustarÎn ianuarie 1944, Air Force din Australia a participat la o serie de experienţe cu gaze asfixiante, folosind drept cobai… oameni! În acea perioadă, având gradul de colonel, Hampshire comanda o excadrilă. Piloţii acesteia se antrenau pe un nou avion american, B 24 Liberator, aeroportul aflându-se în apropierea localităţii Toronsville, situată în nordul ţării. De la această bază, avioanele americane hărţuiau, în Oceanul Pacific, trupele japoneze.

Într-o dimineaţă, Hampshire a primit un ordin straniu: să bombardeze insula Brook, aflată la circa 30 de mile distanţă de continent, în Marea Caraibilor ce aparţinea Australiei: suprafaţa sa era constituită dintr-un teren arid şi deşert. Un ofiţer american, John Crowlter, conducea misiunea.

Cinci avioane au decolat şi au lansat încărcătura asupra obiectivului. Cinci tone de bombe cu yperită, redutabilul gaz muştar, sufocant şi vezicant, devenit cunoscut în timpul primului război mondial. Raidul consta în punerea la punct a unui mijloc sigur de a reduce la tăcere pe japonezi, singurii care se mai opuneau aliaţilor, însă, pe insula Brook se aflau nu numai găini, oi şi capre, ci şi oameni închişi în cazematele betonate, îngropate la 9 metri în pământ. Oameni? Ce fel de oameni? „Soldaţi americani, a precizat Hampshire, toţi judecaţi şi condamnaţi pentru delicte grave. Participarea lor la această experienţă era voluntară şi urma să fie recompensată printr-o reducere apreciabilă a pedepselor de detenţie”.

Ideea folosirii gazelor toxice pare că aparţine generalului Douglas Mac Arthur, care, exasperat de rezistenţa îndârjită pe care o opuneau japonezii în arhipelag, era decis să folosească orice mijloc pentru a o înfrânge. Istoria ne-a arătat că ştiinţa a oferit, nu mult mai târziu, un „cadou” mai groaznic şi mai ucigător decât acest bătrân şi perfid gaz toxic, anume bomba atomică…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock