O cercetare efectuată în colaborare cu două universități din Spania privind expansiunea continuă și rapidă a Universului a ajuns la o concluzie teoretică incredibil de surprinzătoare.
Fizicienii teoreticieni spanioli şi-au propus să explice exact de ce Universul pare să se extindă la o rată mai mare decât a avut-o vreodată în istorie. Aceasta este o întrebare care i-a contrariat pe oamenii de știință timp de mai mulți ani, iar încercările anterioare de a înțelege acest fenomen complicat și misterios nu au putut oferi o concluzie sigură.
După ce au studiat cercetărilor altor oameni de ştiinţă, echipa spaniolă de cercetători a ales să privească puzzle-ul cosmologic într-un mod diferit față de ceilalţi. Poate că întrebarea a fost pusă în mod greșit de ceilalţi cercetători. Poate că întrebarea corectă nu este „De ce Universul se extinde la o viteză atât de mare?”, ci, mai degrabă, „De ce timpul în sine încetinește?”
Din punct de vedere teoretic, oamenii de știință ar putea interpreta greșit accelerarea expansiunii Universului. De fapt, trecerea timpului ar putea încetini la o rată atât de subtilă încât ea să nu poată fi detectată de experți, chiar folosind cea mai avansată tehnologie disponibilă. În acest caz, teoria ar fi următoarea: este posibil ca în cele din urmă timpul „să se termine” în întregime, iar rezultatul ar fi acela că Universul ar „îngheța” într-o stare care ar dura o veșnicie.
Vorbind despre această teorie, renumitul cosmolog Gary Gibbons a spus că ea este credibilă. Potrivit lui Gibbons, fizica presupune că acest concept de timp a apărut în timpul procesului de Big Bang (de naştere a Universului). Prin urmare, ar fi logic că, dacă timpul este o entitate care poate să apară din nimic, atunci poate să şi dispară.