Cine vrea să se îmbogăţească rapid, să facă o fermă de pisici! Şi una de şoareci


pisiciÎn 1875, editorul de ziare Willis B. Powell din Lacon, Illinois, a convins agenţia de presă Associated Press să trimită de pe întreg teritoriul SUA un prospect ce oferea o modalitate la mintea cocoşului (foarte simplu de manevrat), prin care să te îmbogăţeşti aproape peste noapte cu minimum de efort sau bătaie de cap. Această „ocazie glorioasă” implica sprijinul investitorilor pentru o companie ce îşi propunea să fie prima care construieşte „o fermă de pisici”.

Iniţial cu o sută de mii de pisici, fiecare dând naştere la doisprezece pui pe an, aşadar multiplicându-se rapid; cu pielea fiecărei pisici valorând treizeci de cenţi ca produs finit, gata de intrat pe piaţă; şi cu o sută de muncitori care să jupuiască cinci mii de pisici pe zi, în prospect se ajungea la concluzia că afacerea ar avea un profit net, pe zi, de 10.000 de dolari.

Cât priveşte modalitatea de a hrăni pisicile – ei bine, ce ziceţi de o fermă de şoareci vizavi de cea de pisici? Începând cu un milion de şoareci, care oricum se înmulţesc de douăsprezece ori mai repede decât pisicile, curând ar avea de cel puţin patru ori mai mulţi şoareci decât pisicile ce aşteaptă să se hrănească cu ei. Soluţia? Simplu! Hrănim şoarecii cu carcasele pisicilor jupuite! Cu pisici ce se hrănesc cu şoareci şi şoareci ce se hrănesc cu pisici, se insista în proiect, fiecare piele de pisică ar costa practic nimic pentru a fi produsă!

Câţi întreprinzători înfocaţi au crezut această farsă? Cine s-ar lăsa păcălit de o astfel de idee în zilele noastre? Nici nu mai are importanţă, pentru că s-ar trezi jupuit de viu de către iubitorii de pisici şi de şoareci!


Lasă un comentariu