Adversarii creştinismului au luat ţeapă: documentul din limba coptă în care ar fi apărut „soţia lui Iisus” e un fals ordinar!

3.651 vizualizari

În septembrie 2012, prezentam un articol (https://www.lovendal.ro/wp52/intr-o-scriere-copta-din-secolul-al-iv-lea-apare-scris-sotia-lui-iisus-si-totusi-iisus-n-a-fost-casatorit-niciodata/) în care o cercetătoare, pe nume Karen King, susţinea că ar fi găsit într-o scriere coptă din secolul al III-lea un fragment în care ar fi apărut cuvintele: „Iisus le-a spus: Soţia mea…” Această scriere coptică mai este cunoscută şi sub numele de „Evanghelia soţiei lui Iisus”. Acum, într-un articol de pe LiveScience.com se arată clar că această „Evanghelie a soţiei lui Iisus” este doar un fals. Iată câteva idei din acest articol:

* Dacă textul este fals, atunci acesta reprezintă o poveste extraordinară despre cum un amator, care nu cunoaşte o limbă moartă demult, poate să-i păcălească pe experţi mondiali în domeniu, prin folosirea unui instrument valabil pe Internet.

* Mulţi specialiişti au sugerat încă de la publicarea acestei ştiri că textul descoperit de Karen King nu este altceva decât un fals ordinar.

* Andrew Bernhard, absolvent al Universităţii din Oxford şi autorul cărţii „Alte evanghelii creştine timpurii” (2006), a publicat un articol prin care a demonstrat clar că există similarităţi între „Evanghelia soţiei lui Iisus” şi Evanghelia lui Toma, similarităţi care includ erori gramaticale şi pauze între linii, care se găsesc doar în folosirea unui instrument de traducere on-line cuvânt cu cuvânt a Evangheliei lui Toma.

* Toate anomaliile gramaticale găsite în „Evanghelia soţiei lui Iisus” sugerează faptul că autorul n-ar fi un vorbitor nativ al acestei limbi şi nici măcar un expert în limba coptă, o limbă moartă a creştinilor timpurii care trăiau în Egipt. Bernhard sugerează că amatorul acestei farse ar fi falsificat textul, folosindu-se de Translatorul on-line coptic-englez al lui Michael Grondin.

* Dar, dovada finală a falsului va veni după ce se vor face testele chimice privind vechimea hârtiei şi a cernelei folosite în scrierea „Evanghelia soţiei lui Iisus”.

P.S. „Soţia lui Iisus” e un subiect predilect pentru gnostici, francmasoni şi ocultişti. De ce? Pentru că ei vor să-l transforme pe Iisus din Dumnezeu în om obişnuit, cu soţie şi copii. Şi transformându-L astfel, tot creştinismul s-ar prăbuşi asemenea unui castel cu nisip. Dar, de data asta au dat greş…noroc că mai există oameni de ştiinţă integri şi serioşi, care nu cad uşor în capcană.