Cică gaura de ozon ameninţă România… Aţi fost păcăliţi! Nu există nicio gaură de ozon!

144

În ultimele 2 zile am fost ameninţaţi cu această ştire catastrofală:

“Specialiştii Centrului European de Meteorologie avertizează asupra pericolui de expunere la radiaţii ultra-violete în următoarele săptămâni, acestea fiind în creştere din cauza subţierii rapide a stratului de ozon. O porţiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest fenomen va afecta atât Scandinavia cât şi Europa de Est în jurul perioadei 30-31 martie.

Procesul de diminuare al stratului de ozon din zona arctică a fost detectat de o reţea internaţională de monitorizare ce cuprinde 30 de staţii montate în regiunile arctice şi subarctice, aflate sub coordonarea Institutul de Cercetări Polare şi Marine Alfred Wegener. Ultimele previziuni ale institutului, bazate pe informaţiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen mediu, indică faptul că stratul subţire de ozon aflat deasupra Polului Nord se deplasează către Europa, urmând să afecteze Peninsula Scandinavă  şi Europa de Est, în zilele de 30 şi 31 martie.

Pământul este înconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtrează aproximativ două treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare.Avem de a face cu nişte condiţii de vreme deosebite care au subţiat stratul de ozon foarte mult şi deplasarea acestei zone cu strat foarte subţire de ozon spre continentul european. Chiar dacă această gaură în ozon ajunge deasupra noastră, ea nu se permanentizează aici”, a explicat pentru stirileprotv.ro climatologul Roxana Pojariu.

Ca mijloace de protecţie împotriva nivelului ridicat al radiaţilor ultraviolete, specialiştii recomanda folosirea cremelor de protecţie şi limitarea expunerii la razele solare.”

Sursa: Jurnalul Naţional

Eu vă sfătuiesc să nu vă panicaţi, căci nu se va întâmpla nimic. Şi dintr-un simplu motiv: gaura de ozon nu există! Nu mă refer doar la gaura din ştirea de mai sus, ci, în general, la faptul că găurile de ozon nu există. Termenul e folosit greşit: “gaură” ar însemna lipsa totală a unui material pe o suprafaţă, pe când stratul de ozon din atmosferă doar se subţiază, nu dispare complet! Aşadar, gaura de ozon ar presupune inexistenţa vreunui strat de ozon, iar acest lucru ar fi catastrofal pentru orice fiinţă vie, ce ar fi distrusă de radiaţia ultravioletă a Soarelui.

Pe de altă parte, subţierea stratului de ozon de la nivelul polilor este un fenomen care are loc ciclic, fluctuaţiile nivelurilor de ozon datorându-se cantităţii de lumină solară primită. Se ştie că polii primesc foarte lumină solară într-o jumătate de an şi puţină lumină solară în cealaltă jumătate. De aceea, nu înţeleg marea îngrijorare pentru un fenomen care e natural, normal şi ciclic.

Cât priveşte recomandarea din articolul de pe Jurnalul Naţional de a vă proteja cu creme solare, eu vă invit mai întâi să citiţi acest articol: https://www.lovendal.ro/wp52/conspiratia-razelor-ultraviolete-radiatia-solara-nu-e-daunatoare-sanatatii/. Şi apoi să vedeţi dacă e bine să vă daţi cu asemenea creme.