Ce-au fotografiat ruşii în 1989 pe Marte? O navă extraterestră?

9.034 vizualizari

În pofida unei întregi istorii de defecţiuni mecanice misterioase apărute la toate expediţiile sale fără echipaj uman, în afară de una, spre Planeta Roşie, fosta Uniune Sovietică a făcut o nouă încercare la sfârşitul anilor ’80. Două vehicule spaţiale fără echipaj uman, Phobos 1 şi 2, au fost lansate cu intenţia de a fotografia suprafaţa Planetei Roşii şi a uneia dintre lunile ei, Phobos.

Phobos 1 a suferit o defecţiune mecanică în drumul său spre Marte. În 1989, Phobos 2 a ajuns la destinaţie şi a realizat fotografii extinse ale suprafeţei marţiene, înainte de a ajunge la luna Phobos. Apoi, şi el „a decedat”, cum s-au exprimat ruşii. În una dintre fotografiile transmise spre Pământ de Phobos 2, înainte de a sucomba, se poate vedea o umbră în formă de trabuc conturându-se pe suprafaţa lui Marte.

O serie de cercetători din domeniul conspiraţiilor pretind că această umbră a fost aruncată de o navă spaţială extraterestră chiar înainte de a spulbera sonda spaţială rusească. Probabil vreo navă spaţială pilotată chiar de marţienii atât de timizi faţă de mass-media.

Fireşte, oamenii de ştiinţă specialişti în sistemul planetar au o explicaţie mult mai nătângă, deşi plauzibilă: umbra de pe Marte a fost proiectată de luna marţiană Phobos, un satelit natural de formă neregulată.