Casu marzu: cea mai periculoasă brânză din lume! Ea conţine în mod intenţionat larve de insecte, pentru o fermentaţie „avansată”…


Casu marzu este o brânză tradițională din lapte de oaie din Sardinia, care conține larve de insecte vii (viermi). Casu marzu trece dincolo de fermentația clasică, până la o etapă de descompunere, determinată de acțiunea digestivă a larvelor muștei de brânză din familia Piophilidae. Aceste larve sunt introduse în mod deliberat în brânză, promovând un nivel avansat de fermentație și descompunerea grăsimilor din brânză. Textura brânzei devine foarte moale, cu puțin lichid (numit „lacrimă”). Larvele însele apar ca viermi albi translucizi, având aproximativ 8 mm lungime.

Când sunt consumate, larvele pot supraviețui în intestin, provocând pseudomiaza enterică. În plus, aceste larve pot transporta microorganisme dăunătoare care pot duce la infecții. Din cauza acestor riscuri, autoritățile italiene au interzis vânzarea acestei brânze, considerând-o periculoasă. În consecință, ea este, de asemenea, interzisă în întreaga Uniune Europeană, deoarece reglementările UE privind siguranța alimentară impun că numai alimentele sigure pentru consum pot fi vândute.

O femelă din musca de brânză poate depune mai mult de 500 de ouă simultan. Ouăle eclozează și larvele încep să mănânce prin brânză. Acidul din sistemul digestiv al viermilor descompune grăsimile, făcând textura brânzei foarte moale; până când este gata de consum, un casu marzu va conține mii de acești viermi. Procesul general de fermentare durează în total trei luni.

Casu marzu este considerat de către pasionații din Sardinia a fi nesigur de mâncat atunci când viermii din brânză au murit. Din această cauză, de obicei se mănâncă numai brânzeturi în care viermii sunt încă în viață. Când brânza a fermentat suficient, este adesea tăiată în fâșii subțiri și întinsă pe pâinea din Sardinia umezită, pentru a fi servită cu un vin roșu. Deoarece larvele din brânză pot sări la distanțe de până la 15 centimetri, atunci când sunt deranjate, mesenii își țin mâinile deasupra brânzei, pentru a împiedica săritul viermilor. Unii care mănâncă brânza preferă să nu ingereze viermii; cei care nu doresc să îi consume, pun brânza într-o pungă de hârtie sigilată. Este posibil ca larvele să supraviețuiască acidului din stomac și să rămână în intestine.

Datorită procesului său de fermentare, Cartea Recordurilor a enumerat casu marzu drept cea mai periculoasă brânză din lume în 2009.


VA RUGAM, AJUTATI-NE!

Din 2008, cercetam si cautam adevarul in domenii precum istoria, religia sau metafizica. Am publicat peste 15.000 de articole; munca este imensa, dar si costurile aferente sunt foarte mari. Publicitatea Google Adsense nu acopera toate costurile, iar pentru a continua munca si proiectul, avem nevoie de ajutorul vostru. Orice donatie conteaza, indiferent de suma. Toti banii stransi se vor duce catre acest proiect, dar si pentru cercetarea unor subiecte controversate din istorie, inclusiv cercetari genealogice. Va multumim din suflet!

DONATI prin PAYPAL:

DONATI prin CONT BANCAR (ING BANK):
- Cont LEI: RO53INGB0000999917643869
- Titular: ASOCIATIA GENIA - GENEALOGIE SI ISTORIE CUI:51669957
- Email: contact@genia.ro
- Nr.inregistrare Min.Justitiei: 1036/A/2025