Prea bizar: un nor singuratic, lung de 1.500 de kilometri, a fost observat pe Marte


Povestea fotografiei din acest articol este următoarea: imaginea a fost realizată cu camera HRSC a sondei spaţiale Mars Express asupra vulcanului de pe Marte Arsia Mons, cu un nor lung de circa 1500 km care se formează în aval de munte. Deși norii sunt obișnuiți în regiune, acest nor este în afara sezonului. Norii peste Arsia Mons apar de obicei atunci când Marte este cel mai îndepărtat de Soare, deoarece atmosfera este mai rece (mai aproape de punctul de condensare al apei) și calota glaciară nordică furnizează cantități mari de vapori de apă în atmosferă. Cu toate acestea, acest nor lung s-a format pe măsură ce Marte se apropia de Soare.

Nori similari lungi, în afara sezonului, au fost observați peste Arsia Mons în aproximativ aceeași perioadă a anului Marte, cel mai recent în 2015. Acest nor se repetă în fiecare an marțian datorită unui echilibru delicat al condițiilor. În primul rând, polul sudic se apropie de echinocțiul de vară și, pe măsură ce se micșorează, atmosfera devine mai densă și mai încărcată de umiditate. În al doilea rând, atmosfera din regiunea Arsia Mons este încă în proces de încălzire pe măsură ce Marte se apropie de Soare. În al treilea rând, cerul care se încălzește în emisfera sudică începe să ridice praf, care oferă particule mici pe care apa să se condenseze.

Şi, nu în ultimul rând, mai intervine şi vântul. La scurt timp după răsăritul Soarelui, vânturile încep să bată spre vest în întreaga regiune. Acest vânt împinge aerul în sus pe versantul estic al Arsia Mons. Diferența de 20 km de altitudine de la bază la vârf face ca apa să se condenseze pe măsură ce aerul urcă și se răcește.

Aceste condiții sunt în echilibru doar pentru 30-60 de zile ale anului marțian. Dacă e prea devreme, aerul este prea uscat, deoarece calota glaciară sudica nu a eliberat suficientă apă. Dacă e prea târziu, apropierea lui Marte de Soare face să fie prea cald pentru ca apa să se condenseze.

Această imagine a fost făcută de Mars Express pe 21 septembrie 2018. Combină imaginile realizate prin filtrele de infraroşu – verde și albastru – ale camerei HRSC, pentru a produce o imagine color naturală.