Elixirul nemuririi (cunoscut și sub denumirea de elixirul vieții) este o substanță mitică despre care se crede că le acordă celor care o consumă viață eternă. Diverse civilizații de-a lungul istoriei umane au propria versiune a elixirului nemuririi.
În istoria Chinei, sunt înregistrați mulți împărați, nobili și oficiali, care au consumat elixirul nemuririi, în speranța de a trăi pentru totdeauna. Totuși, elixirul li-a scurtat viața și chiar le-a provocat moartea, deoarece ingredientele sale includeau adesea substanțe extrem de toxice. Însă, acest lucru nu a descurajat elita chineză să caute elixirul nemuririi.
În Grecia antică, de exemplu, această substanță era cunoscută sub numele de „ambrozie” sau „nectarul zeilor”. Grecii antici credeau că zeii își atingeau nemurirea consumând această substanță. O substanță similară, cunoscută sub numele de „amrita” se regăsește în mitologia hindusă. De asemenea, şi alchimiștii medievali au căutat să creeze elixirul vieții.
Într-o tradiţie chinezească străveche, în crearea elixirului vieții se utilizau mercurul și plumbul, despre care se spune că ar reprezenta principiile yin și, respectiv, yang. După rafinarea și combinarea acestor două elemente, s-ar produce o nouă substanță, care reprezenta starea de unitate înainte de divizarea sa în yin și yang. Mai există şi o altă metodă, care implică utilizarea cinabrului, un mineral sulfuric de mercur, considerat în taoism ca fiind o substanță yang. Se crede că mercurul din mineral este adevăratul yin și este extras înainte de a fi adăugat sulf (o substanță yang).
Cu toate acestea, mercurul și plumbul sunt substanțe extrem de toxice, iar expunerea la acestea poate avea efecte adverse asupra sănătății unei persoane. Printre simptomele intoxicației cu mercur la adulți se numără dificultăți de auz și vorbire, lipsa de coordonare, slăbiciune musculară și probleme de vedere, în timp ce otrăvirea cu plumb poate provoca dificultăți de memorie sau concentrare, dureri de cap și dureri articulare și musculare. Un nivel ridicat de mercur sau de plumb poate provoca, de asemenea, o deteriorare permanentă a rinichilor și a sistemului nervos și, în cele din urmă, poate duce la moarte.