Astronomii au descoperit un obiect misterios cosmic care sfidează explicațiile ştiinţifice


Stelele neutronice sunt unele dintre cele mai dense obiecte cosmice din Univers. La fel de compacte ca un nucleu atomic, dar la fel de mari ca un oraș, ele depășesc limitele înțelegerii noastre asupra materiei. Cu cât o stea neutronică este mai grea, cu atât este mai probabil să se prăbușească în ceva și mai dens: o gaură neagră. Dar, acum astronomii au găsit un obiect cosmic care nu este stea neutronică, deşi se aseamănă.

În timp ce priveau adânc în clusterul stelar NGC 1851, oamenii de știință au observat ceea ce pare a fi o pereche de stele care oferă o nouă viziune asupra materiei din Univers. Sistemul este alcătuit dintr-un pulsar de milisecunde, un tip de stea neutronică care se rotește rapid, care împrăștie fascicule de lumină radio prin Cosmos în timp ce se rotește și un obiect uriaș, ascuns, de natură necunoscută.

Obiectul masiv este întunecat, ceea ce înseamnă că este invizibil în toate frecvențele luminii – de la radio la benzi optice, de raze X și de raze gamma. În alte circumstanțe, acest lucru ar face studiul imposibil, dar aici ne vine în ajutor pulsarul de milisecunde. Pulsarii în milisecunde sunt similare cu ceasurile atomice cosmice. Rotirile lor sunt incredibil de stabile și pot fi măsurate cu precizie prin detectarea pulsului radio obișnuit pe care îl creează.

Deși intrinsec stabil, spinul observat se modifică atunci când pulsarul este în mișcare sau când semnalul său este afectat de un câmp gravitațional puternic. Prin observarea acestor modificări este posibil să se măsoare proprietățile corpurilor pe orbite cu pulsari. Echipa internațională de astronomi a folosit radiotelescopul MeerKAT, din Africa de Sud, pentru a efectua astfel de observații ale sistemului, cunoscut sub numele de NGC 1851E.

Acest lucru le-a permis să detalieze cu precizie orbitele celor două obiecte, arătând că punctul lor de cea mai apropiată apropiere se schimbă în timp. Astfel de modificări sunt descrise de teoria relativității a lui Einstein, iar viteza unei schimbări ne spune despre masa combinată a corpurilor din sistem. Observațiile au arătat că sistemul NGC 1851E cântărește de aproape patru ori mai mult decât Soarele nostru și că însoțitorul întunecat era, ca și pulsarul, un obiect compact – mult mai dens decât o stea normală.

Folosindu-se de relativitatea generală a lui Einstein, a fost posibil de determinat faptul că masa companionului este între 2,09 și 2,71 ori masa Soarelui.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock