Astronomii au descoperit un „pod magnetic” între două galaxii apropiate de Pământ


Foto: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Pentru prima dată, oamenii de știință au detectat dovezi ale unui câmp magnetic asociat cu vasta „punte” intergalactică care leagă cele două galaxii apropiate ale Pământului. Cunoscut sub numele de „Podul Magelanic”, acesta este un flux imens de gaz neutru care se întinde aproximativ 75.000 de ani-lumină între cele două galaxii vecine ale noastre, Marele și Micul Nor Magelanic (LMC și SMC). Deși cercetătorii au prezis că el este acolo, aceasta este prima observație a câmpului său magnetic și ne-ar putea ajuta să înțelegem cum ajung să se formeze aceste poduri vaste.

Cei mai apropiați vecini galactici ai noştri, LMC și SMC, se află la 160.000 și, respectiv, la 200.000 de ani-lumină de Pământ și sunt vizibili pe cerul nopţii din emisfera sudică a Pământului. Cercetătorii au știut demult despre „Podul Magelanic”, care există între aceste două galaxii, dar până acum se cunoştea foarte puțin despre câmpul magnetic asociat podului.

Dar cum s-a format câmpul magnetic? Cercetătorii au două versiuni: fie a fost generat din interiorul podului, după ce s-a format structura fizică, fie a fost „smuls” din galaxiile pitice care iniţial s-au contopit și au format podul între ele.

Cum au descoperit oamenii de ştiinţă câmpul magnetic al podului? Prin observarea efectului lor asupra altor structuri din spațiul cosmic. În acest caz, s-au utilizat semnalele radio provenind de la galaxii extrem de îndepărtate şi care au trecut prin câmpul magnetic al Podului Magelanic, reuşindu-se astfel să se măsoare puterea şi polaritatea câmpului.

Acest studiu face parte dintr-un proiect mai mare de cartografiere a magnetismului întregului Univers. Cercetarea a fost publicată în publicaţia „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, și o puteți citi integral pe arXiv.org.


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO