În Finlanda, există această formaţiune geologică bizară: deși stânca de sus pare să fie gata să cadă în orice moment, ea nu se clinteşte nici măcar 1 milimetru!


Stânca de balansare Kummakivi este o formaţiune naturală din regiunea pitorească a pădurii Ruokolahti, o zonă din Karelia de Sud (partea de sud-est a Finlandei). Această formaţiune este formată din doi bolovani, dintre care unul este echilibrat la limită peste celălalt. Deși stânca de sus pare să fie gata să cadă în orice moment, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. În plus, dacă un om ar aplica forță stâncii, aceasta nu s-ar clinti nici măcar cu un milimetru.

Numele acestei stânci finlandeze – „Kummakivi”, se traduce prin „rocă ciudată”. Această formațiune geologică neobișnuită este formată din două roci. Roca de jos are forma unei movile curbate, are o suprafață netedă, convexă și este adăpostită în pământ. O altă stâncă masivă, de aproximativ 7 metri lungime, se sprijină pe vârful acestei pietre de bază. Punctul de contact dintre aceste două roci este destul de mic, iar roca superioară pare să efectueze un act de echilibrare imposibil.

Oricine va vedea pentru prima dată stânca de balansare Kummakivi, s-ar aștepta probabil ca stânca de sus să cadă în orice moment. În ciuda acestui fapt, stânca este ferm ancorată de roca de bază și încă nu a fost împinsă (sau chiar ușor mișcată) de către nimeni.

Vechii locuitori ai acestei regiuni, fără îndoială perplecşi de vederea acestei minuni naturale, au căutat o explicație pentru modul în care această stâncă de balansare a ajuns într-o poziție atât de ciudată. Acest grup de oameni a încercat cel mai probabil să mute stânca cu propriile mâini. Când și-au dat seama că forța fizică pe care i-au aplicat-o nu a reușit să miște bolovanul, probabil că au ajuns la concluzia că trebuie să fi avut o forță supranaturală.

Mitologia finlandeză este plină de creaturi supranaturale, cum ar fi troli și uriași. Se crede că astfel de creaturi au o putere fizică mult peste cea a unui simplu muritor. Un hiisi („hiidet” la plural) este un tip de uriaș în mitologia finlandeză despre care se spune că trăiește în peisaje stâncoase. Potrivit folclorului finlandez, astfel de creaturi au obiceiul de a arunca bolovani, de a construi caverne și de a sculpta găuri ciudate în zone stâncoase. Astfel, conform folclorului local, stânca de balansare Kummakivi a fost fie adusă, fie rostogolită, fie aruncată acolo de un uriaș sau troll.

Geologii, pe de altă parte, au propus o explicație diferită pentru formarea stâncii de balansare Kummakivi. Se crede că ghețarii au adus roca masivă acolo în timpul ultimei perioade glaciare. Când ghețarii s-au retras din zonă spre nord, acum aproximativ 12.000 de ani, această stâncă a fost lăsată în urmă și a devenit cunoscută sub numele de stânca de balansare Kummakivi.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO