Misterioasa şi ascunsa planetă X va fi în curând observată – se află la marginea sistemului solar şi e de 5 ori mai mare ca Pământul


Astronomii care suspectează o planetă ascunsă cunoscută sub numele de „Planeta X” sau „Planeta 9”, care afectează corpurile cosmice situate dincolo de Neptun, spun că în curând am putea să observăm această planetă îndepărtată şi misterioasă.

Într-o lucrare de 92 de pagini care urmează să fie publicată în „Physics Reports”, o echipă de cercetători de la Caltech analizează dovezile existenței „Planetei X”, descriind o planetă mai apropiată și mai mică decât se credea anterior.

Unul din cercetători, Constantin Batygin, a declarat că „în urmă cu 3 ani, am observat că orbitele obiectelor cosmice îndepărtate situate în centura Kuiper erau foarte strânse. Și am putut demonstra, cu ajutorul simulărilor pe calculator, că singurul motiv rațional pentru această grupare este existența planetei X”. Ideea este că aceste obiecte sunt influenţate gravitațional de existenţa unei planete mari necunoscute.

Despre existenţa acestei planetei X se vorbeşte de zeci de ani. Însă, noua analiză prezintă imaginea unei planete cu o masă de 5 ori mai mare decât cea a Pământului și care este situată la aproximativ 400 de unități astronomice (UA). Pentru comparație, planeta pitică Pluto este la aproximativ 40 UA de Terra. Autorii mai concluzionează, de asemenea, că planeta nevăzută este probabil un „Super Pământ” stâncos şi nu o gigantă gazoasă. Dar perspectiva ca să existe viaţă acolo e, desigur, foarte slabă, din moment ce Soarele se află la o aşa mare distanță.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): cnet.com
Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)

P.S. Despre existenţa „planetei X” am scris zeci de articole pe acest site. Există însă, în rândul unor astronomi, ipoteza conform căreia Soarele nostru are o stea-companion ascunsă (pitică roşie sau brună poate – să o denumim “Nemesis” sau “Steaua Morţii”), aflată la distanţe enorme, şi în jurul căreia orbitează alte planete, printre care şi celebra “planetă X”.

O astfel de planetă ar putea fi încălzită considerabil de proximitatea față de steaua pitică şi iluminată de aurorele roşii în întunecimea spațiului. În felul acesta, lumina şi căldura ar fi oferite unei planete capabile să susțină viața la marginea sau în afara sistemului solar.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock