„Iluzia dispariţiei a lui Ninio” – nu puteţi vedea 12 puncte simultan


Știm cu toții că iluziile optice sunt înșelătoare pentru creierul nostru. Ceea ce văd ochii noștri este dat de creier, dar informațiile adunate nu corespund întotdeauna cu realitatea. Ceea ce vedem uneori este departe de imaginea realităţii.

Creat de savantul francez Jacques Ninio și publicat într-o lucrare din 2000, „iluzia dispariţiei a lui Ninio” reprezintă un exemplu privind limitele viziunii noastre. Iluzia este o grilă Hermann, care prezintă 12 puncte negre pe grila albă și gri (câte 4 puncte pe 3 linii orizontale imaginare). Problema este că, indiferent cât de mult am încerca, nu vedem niciodată toate cele 12 puncte simultan. În general, cea mai bună persoană poate vedea doar patru puncte la un moment dat.

Cum se explică acest lucru din punct de vedere psihologic? Acest lucru se datorează faptului că grila ne împiedică să vedem întreaga imagine. Dacă am elimina grila, am putea observa toate cele 12 puncte deodată, dar când acestea sunt prezente pe grilă, percepția noastră se schimbă în întregime.

„Sistemul nostru vizual este leneș. Modelele regulate sunt tentante pentru că noi vedem doar o mică porțiune și credem că am înțeles totul”, a declarat Martinez-Conde, neurolog la Universitatea de Stat din New York. Potrivit oamenilor de știință, oamenii au mai mulți neuroni în centrul vederii lor decât în ​​afară. Aceasta înseamnă că nu putem vedea decât lucrurile dintr-o anumită zonă a centrului viziunii noastre.

Ca și grila Hermann, „iluzia dispariţei a lui Ninio” demonstrează modul în care creierul nostru compensează ceea ce nu putem vedea. Drept urmare, creierul nostru încearcă să compenseze viziunea noastră periferică prin „umplerea golurilor” pentru ceea ce crede că vede.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock