Un lucru SF în lumea noastră, este real în fizica cuantică: alegerile noastre din prezent ar putea influența evenimentele din trecut!


Imagine: needpix.com (Commons Creative – free)

Când avem de-a face cu cele mai mici lucruri din Univers – vorbim de elemente chiar mai mici decât atomii individuali – regulile devin puţin bizare. Aceasta este lumea mecanicii cuantice, unde obiectele pot exista sub formă de două lucruri, în mod simultan, transmit informații cu viteză mai mare decât viteza luminii și se teleportează prin bariere fără probleme. Dar dacă unii fizicieni au dreptate, există o „regulă” care este cea mai bizară dintre toate: alegerile noastre din prezent ar putea influența evenimentele din trecut. Iată cum este posibil.

Unul dintre cele mai şocante rezultate ale științei a apărut odată cu experimentul dublei fante. În 1803, savantul englez Thomas Young s-a folosit de acest experiment pentru a dovedi că lumina nu era o particulă, ci o undă. Când a trimis un fascicul de lumină prin două fante paralele într-o foiţă de metal pe un ecran, a creat un model de interferență – o serie de benzi strălucitoare – care ar putea exista doar dacă lumina ar exista ca şi undă. Dacă ar fi fost sub formă de particulă, lumina ar fi apărut doar ca două benzi, nu mai multe.

Ceva mai târziu, oamenii de știință au început să înțeleagă că lumina nu era doar o particulă sau o undă – era ambele. Un „foton” este un mic pachet de lumină care se comportă ca o particulă, iar oamenii de știință și-au dat seama cum să trimită fotoni printr-o fanta dublă, unul după altul. Aceasta, desigur, ar trebui să creeze două benzi simple, nu un model de interferență – numai că nu s-a întâmplat aşa. Cumva, fotonii încă interferau unii cu celălalţi pentru a crea acel model, ca și cum toate căile posibile pe care le-ar fi putut lua fotonii interferau unele cu altele, chiar dacă fiecare foton lua doar o cale.

Mai ciudat, când oamenii de știință au plasat detectoare la fiecare fantă, pentru a urmări cum trece fiecare foton în drum spre ecran, modelul de interferență dispărea. Este ca și cum fiecare foton urmărea toate căile posibile până când era observat, moment în care alegea o singură cale. Ciudat, nu? Ei bine… lucrurile sunt pe cale să devină și mai ciudate.

La mijlocul secolului XX, un fizician pe nume John Archibald Wheeler a venit cu o variantă interesantă a experimentului celor două fante. Când a trimis un foton prin fanta dublă, el avea una dintre cele 3 posibilități: putea trece prin fanta dreaptă, prin fanta stângă sau prin ambele fante (în acest caz, s-ar fi comportat ca o undă). Experimentul a arătat că fotonii trec prin ambele fante atunci când nu există detectoare sau printr-o fantă sau cealaltă atunci când detectoarele sunt prezente.

Dar dacă aţi lua decizia de a detecta fotonii după ce aceştia au luat deja „alegerea” pe ce cale să o ia? Să presupunem că proiectaţi fotonii pe un ecran care ar putea fi îndepărtat la un moment, pentru a dezvălui doi detectori, unul care ar detecta un foton care trece prin fanta dreaptă, altul pentru a detecta unul care trece prin stânga. O echipă de cercetare a încercat experimentul lui Wheeler în 2007 și a obținut rezultatele exacte pe care acesta le-a prezis: dacă decideți să lăsați ecranul jos după ce fotonul trece prin fanta dublă, veți obține un model de interferență care arată că a fost nevoie de mai multe căi. Dacă decideți să eliminați ecranul după trecerea fotonului, acesta atinge fie detectorul din dreapta, fie pe cel din stânga, arătând astfel că a luat o cale. Este ca și cum decizia de a lăsa sau a elimina ecranul se întoarce înapoi în timp pentru a schimba comportamentul particulei. După cum a spus Wheeler, „astfel, cineva decide că fotonul o ia pe o rută sau pe ambele rute după ce și-a făcut deja călătoria.”

Aşadar, ciudăţenia este aceasta: alegerile noastre din prezent ar putea influența evenimentele din trecut! Oare ce este cu adevărat timpul?