Un important cablu submarin de Internet a fost deteriorat! Au vreo implicare submarinele ruseşti?


La începutul lui ianuarie 2022, un cablu submarin de Internet, ce aparţine de compania norvegiană Space Norway, a fost deteriorat, întreruperea fiind situată undeva între 130 – 230 de kilometri de Longyearbyen, în zona în care fundul mării coboară de la 300 de metri la 2700 de metri (Marea Groenlandei), relatează site-ul The Barents Observer. Eroarea a fost observată vineri dimineața, pe 7 ianuarie 2022.

Svalbard Undersea Cable System este un cablu de comunicație submarin, cu fibră optică dublă, care conectează Longyearbyen de Andøya, la nord de Harstad, în nordul Norvegiei. Longyearbyen se află situat în Svalbard, care este un teritoriu insular în Oceanul Arctic, format din 3 insule principale, şi care este situat la 600 de km de coastele Norvegiei. Antenele de satelit de aici, din Svalbard, sunt legate de Norvegia continentală prin două cabluri submarine de fibră optică. Cele două cabluri au 1.375 km, respectiv 1.339 km lungime, iar Space Norway informează într-un comunicat de presă că există o conexiune bună într-un cablu, dar în celălalt nu mai există semnal.

Nu se ştie cum s-a întâmplat această deteriorare, şi, pentru a repara cablul, ar fi necesară o navă specializată de întindere a cablurilor.

Ministrul Justiției și Securității Publice din Norvegia, Emilie Enger Mehl, a spus într-un comunicat de presă că ministerul ei urmărește situația îndeaproape. „Am fost informat că a apărut o eroare la o parte a uneia dintre cele două conexiuni de fibră între Svalbard și Norvegia continentală. Comunicarea către și dinspre Svalbard se desfășoară în continuare normal, chiar dacă una dintre conexiunile acum a eșuat”, a spus Enger Mehl. În noiembrie 2021, cablurile de supraveghere în largul coastei Norvegiei de Nord, legate de Departamentul de Apărare al Norvegiei, au „dispărut” în mod misterios.

Foarte interesant e faptul că această deteriorare vine cam în aceeaşi perioadă în care șeful apărării din Marea Britanie, Sir Tony Radakin, a declarat că submarinele rusești amenință rețeaua submarină de cabluri de Internet, conform site-ului Sky News. Șeful forțelor armate britanice avertizează că submarinele rusești amenință o rețea crucială de cabluri subacvatice care transportă informații în întreaga lume. Iar orice încercare a ruşilor de a le deteriora ar putea fi considerat un „act de război”.

Există vreo legătură între un fapt (deteriorarea unui cablu de Internet) şi o declaraţie a unui înalt oficial britanic? Ce jocuri strategice ascunse se fac la nivel mondial?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO