În Ecuador, există o galerie imensă de peşteri, care poate duce către o lume interioară misterioasă! De ce nu s-a mai cercetat această lume?


În 1970, un ziar din Ecuador – „El Telegrafo” –  publica un articol şocant: „O autentică lume subterană în America“. Articolul, care ocupa întreaga pagină, era întregit de fotografii alb-negru care nu numai că prezentau echipa intrând într-un sistem de peşteri, dar şi intrarea într-un labirint subteran. Această intrare, mai largă decât o uşă de hambar, dădea impresia că e un soi de deschidere artificială, cu nişte grinzi groase, stratificate, masive.

Membrii expediţiei erau: Juan Moricz, Gaston Fernandez, dr. Gerardo Pena Matheus, Lilian Icaza, Hernan Fernandez, Mario Polit, Pedro Luna şi Jose Rojas. La sfârşit, exista şi o listă cu diverse ajutoare, ghizi şi lideri. Ce căuta această expediţie? Revista de limbă germană din Argentina, „La Plata Ruf”, i-a luat un interviu liderului expediţiei, Juan Moricz. lată un extras din declaraţia lui Moricz:

– Scopul expediţiei a fost să fotografiem, să filmăm şi să documentăm o realitate arheologică în mare parte necunoscută sau negată. De asemenea, am vrut să pregătim calea pentru o a doua expediţie, mai cuprinzătoare, în care să putem dovedi că această lume subterană redescoperită este locul în care au trăit şi au muncit părinţii civilizaţiei umane.

– Sistemul de peşteri se continuă pe mii de kilometri, întinzându-se departe, sub continentul nostru american, în special sub masivul Cordillera. Aerul este curat şi ventilaţia perfectă, iar temperatura rămâne constantă, de 20 de grade Celsius.

– Intrarea se află o altitudine de cam 1.000 de metri deasupra nivelului mării şi la cam 300 de metri sub vârful muntelui. După intrarea în sistemul de peşteri prin această intrare, lumina torţelor şi a lanternelor arată o privelişte subterană uluitoare.

– Largă de 60 până la 80 de metri şi înaltă de 100 până la 120 de metri, arată ca o imensă sală, cu pereţi şi tavan din blocuri de piatră şi panouri artistic sculptate. Dar nu e de fapt decât începutul unei colosale şosele.

– Secţiunea explorată de noi este doar o mică parte. Am fost în măsură să descoperim numeroase coridoare, galerii şi săli, pornind din galeria principală, dar încă nu le-am investigat.

Articolul continuă cu descrierea locaţiei intrării. Din oraşul Cuenca din colţul sud-estic al Ecuadorului, au pornit cu o echipă de 43 de catâri şi ghizi experţi locali către El Pescado, Tres Copales, La Esperanza şi La Union, spre o bază locală a armatei. De acolo, au călătorit în canoe până la La Puntilla, unde Rio Santiago întâlneşte Rio Coangos. Apoi a urmat un marş greu spre mica aşezare Guajare, unde au înfiinţat tabăra de bază a expediţiei.

Dar, chiar exista această lume subterană? Dacă da, de ce a fost ea ulterior ascunsă publicului? S-a descoperit acolo ceva ce a trebuit să fie ascuns?


Lasă un comentariu