Google, Microsoft, Apple, Amazon şi Facebook au parte de „erori” masive în ultima perioadă. Un atac cibernetic al Chinei sau un experiment de control al Internetului?

  •  
  •  
  •  
  •  

Internet atac ciberneticPiața NASDAQ din SUA (cea mai mare piaţă din lume unde se pot vinde/cumpăra acţiuni, asemănătoare ca structură cu piaţa RASDAQ din România) a suferit zilele trecute (pe 22 august 2013) o „eroare” în sistem, fapt care a provocat închiderea tranzacţiilor timp de 3 ore. Capitalizarea totală a acestei pieţe NASDAQ are o valoare imensă: 5,7 trilioane de dolari!

Să citim ştirea de pe România Liberă:

„Piaţa Nasdaq de la New York a fost închisă, joi, timp de trei ore, din cauza unei erori tehnice. Printre cele peste 2.100 de acţiuni au fost afectate şi cele ale Apple şi Facebook. Defecţiunea a fost constatată la conexiunea dintre NYSE Arca, divizie a New York Stock Exchange, şi o subsidiară a Nasdaq Stock Market. NYSE Arca proceseaza aproximativ 11% din rulajul tranzactiilor cu actiuni din SUA. Nasdaq a reluat operaţiunile în condiţii normale în jurul orei locale 15:25, după ce a identificat şi rezolvat problema tehnică. Întreruperea sedinţei a dus la înregistrarea celui mai scăzut rulaj zilnic din ultimii cinci ani pe bursele americane, cu 30% sub media ultimelor trei luni (…) Preşedintele Barack Obama a fost informat joi de blocarea pietei Nasdaq.”

Acum… „Eroarea” care a avut loc pe 22 august poate fi doar o situaţie care se mai întâmplă, fără a trezi vreo suspiciune, dar totuşi în ultimele 3 săptămâni au mai avut loc asemenea „erori tehnice”. Nu trebuie să fii adeptul teoriei conspiraţiei pentru a-ţi da seama că totul nu poate fi doar o coincidenţă:

* 7 august 2013: Unii utilizatori Apple n-au putut folosi serviciile oferite de această companie (App Store, iBookstore, Mac App Store şi iTunes). Sursa: Appleheadlines.com.

* 14 august 2013: Platformele Outlook şi SkyDrive ale lui Microsoft au avut de diverse probleme tehnologice, oamenilor fiindu-le extrem de dificil să acceseze serviciile de cloud. Sursa: The Register. Pe 18 august, Microsoft a anunţat că a rezolvat problemele care au afectat diverşi utilizatori.

* 16 august 2013: Traficul Google a scăzut cu 40%. Gigantul Google refuză să dea explicaţii de ce GMail, YouTube, Google search, precum şi alte produse nu au mai funcţionat în această zi. Sursa: News.Sky.com.

* 19 august 2013: Amazon.com, cel mai mare vânzător on-line din lume, a fost închis pentru mulţi utilizatori din SUA şi Canada. Sursa: Independent.ie. Articolul respectiv chiar precizează că această „cădere” este un eveniment „rar”.

* 20 august 2013: Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de servicii bancare din lume, datorită unor erori tehnice, a trimis comenzi „accidentale” pentru cumpărarea de acţiuni. Sursa: Newsco.me.

Şi pe 22 august 2013, aşa cum spuneam în ştirea de la începutul articolului, piaţa NASDAQ  a căzut, fiind afectate acţiunile Apple şi Facebook.

Aşadar, să recapitulăm: în ultimele 3 săptămâni au fost afectate giganţi din domeniul informatic (Microsoft, Google, Apple, Facebook) sau care activează în domeniul on-line (Amazon, Goldman Sachs). Ce se întâmplă? E un atac cibernetic controlat asupra marilor giganţi informatici? Dacă da, cine e responsabil? China, Anonymous, Iran? Sau se fac experimente prin care Internetul urmează a fi controlat total?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu