Google, Microsoft, Apple, Amazon şi Facebook au parte de „erori” masive în ultima perioadă. Un atac cibernetic al Chinei sau un experiment de control al Internetului?


Internet atac ciberneticPiața NASDAQ din SUA (cea mai mare piaţă din lume unde se pot vinde/cumpăra acţiuni, asemănătoare ca structură cu piaţa RASDAQ din România) a suferit zilele trecute (pe 22 august 2013) o „eroare” în sistem, fapt care a provocat închiderea tranzacţiilor timp de 3 ore. Capitalizarea totală a acestei pieţe NASDAQ are o valoare imensă: 5,7 trilioane de dolari!

Să citim ştirea de pe România Liberă:

„Piaţa Nasdaq de la New York a fost închisă, joi, timp de trei ore, din cauza unei erori tehnice. Printre cele peste 2.100 de acţiuni au fost afectate şi cele ale Apple şi Facebook. Defecţiunea a fost constatată la conexiunea dintre NYSE Arca, divizie a New York Stock Exchange, şi o subsidiară a Nasdaq Stock Market. NYSE Arca proceseaza aproximativ 11% din rulajul tranzactiilor cu actiuni din SUA. Nasdaq a reluat operaţiunile în condiţii normale în jurul orei locale 15:25, după ce a identificat şi rezolvat problema tehnică. Întreruperea sedinţei a dus la înregistrarea celui mai scăzut rulaj zilnic din ultimii cinci ani pe bursele americane, cu 30% sub media ultimelor trei luni (…) Preşedintele Barack Obama a fost informat joi de blocarea pietei Nasdaq.”

Acum… „Eroarea” care a avut loc pe 22 august poate fi doar o situaţie care se mai întâmplă, fără a trezi vreo suspiciune, dar totuşi în ultimele 3 săptămâni au mai avut loc asemenea „erori tehnice”. Nu trebuie să fii adeptul teoriei conspiraţiei pentru a-ţi da seama că totul nu poate fi doar o coincidenţă:

* 7 august 2013: Unii utilizatori Apple n-au putut folosi serviciile oferite de această companie (App Store, iBookstore, Mac App Store şi iTunes). Sursa: Appleheadlines.com.

* 14 august 2013: Platformele Outlook şi SkyDrive ale lui Microsoft au avut de diverse probleme tehnologice, oamenilor fiindu-le extrem de dificil să acceseze serviciile de cloud. Sursa: The Register. Pe 18 august, Microsoft a anunţat că a rezolvat problemele care au afectat diverşi utilizatori.

* 16 august 2013: Traficul Google a scăzut cu 40%. Gigantul Google refuză să dea explicaţii de ce GMail, YouTube, Google search, precum şi alte produse nu au mai funcţionat în această zi. Sursa: News.Sky.com.

* 19 august 2013: Amazon.com, cel mai mare vânzător on-line din lume, a fost închis pentru mulţi utilizatori din SUA şi Canada. Sursa: Independent.ie. Articolul respectiv chiar precizează că această „cădere” este un eveniment „rar”.

* 20 august 2013: Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de servicii bancare din lume, datorită unor erori tehnice, a trimis comenzi „accidentale” pentru cumpărarea de acţiuni. Sursa: Newsco.me.

Şi pe 22 august 2013, aşa cum spuneam în ştirea de la începutul articolului, piaţa NASDAQ  a căzut, fiind afectate acţiunile Apple şi Facebook.

Aşadar, să recapitulăm: în ultimele 3 săptămâni au fost afectate giganţi din domeniul informatic (Microsoft, Google, Apple, Facebook) sau care activează în domeniul on-line (Amazon, Goldman Sachs). Ce se întâmplă? E un atac cibernetic controlat asupra marilor giganţi informatici? Dacă da, cine e responsabil? China, Anonymous, Iran? Sau se fac experimente prin care Internetul urmează a fi controlat total?


Lasă un comentariu