Porumbeii voiajori pot fi dresaţi. Se încep cu distanţe scurte: îi laşi într-un loc, apoi ei se întorc acasă. Se începe cu 120 de kilometri, apoi se măreşte distanţa la 300 de kilometri, la 500 de kilometri, la 800 de kilometri. Ei ştiu unde le este casa. Porumbeii voiajori ştiu unde este casa lor, dar se întâmplă deseori ca păsările să nu ajungă la destinaţie. Au loc accidente, se lovesc de fire de înaltă tensiune, sunt atacate de alte păsări sau de alte animale atunci când aterizează.
Dar, ce se întâmplă când, deodată, mii de porumbei voiajori dispar fără urmă? Acest eveniment s-a întâmplat în Anglia, când mii de asemenea păsări pur şi simplu s-au volatizat în neant, după ce au plecat din Peterborough (pe 19 iunie 2021), într-un zbor de rutină care ar fi trebuit să dureze doar două ore.
„Porumbeii participau la curse scurte, iar majoritatea ar fi trebuit să fie acasă în câteva ore”, a declarat Ian Evans, director executiv al Royal Pigeon Racing Association (RPRA). „Dar, când ne așteptam ca mai mult de 90% din ei să ajungă la destinaţie, procentul final a fost de doar 10%. Ne-am uitat la activitatea câmpului magnetic, dar în acest moment nu există nicio explicație credibilă cu privire la ce s-a întâmplat cu ei”.
Pe măsură ce zilele au trecut, un număr mic de porumbei au început să apară peste tot în lume. Unele specii au fost găsite în West Cork, Irlanda, în timp ce altele păreau să prezinte zgârieturi neobișnuite. Au existat chiar porumbei care au ajuns până în Mallorca (Insulele Baleare, Spania).
„Lucrez cu porumbeii de 36 de ani și niciodată nu am mai avut parte de așa ceva”, a mai spus Evans. „S-ar fi putut întâmpla aşa ceva în urmă cu 50 sau 60 de ani, când prognozele meteo nu erau la fel de bune, dar cu prognoza meteo disponibilă acum, este fără precedent în cursele moderne de porumbei”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): itv.com