Uau! A fost fotografiată o stea din altă galaxie, la o distanţă de 160.000 de ani-lumină


„Pentru prima dată, am reușit să realizăm o imagine mărită a unei stele pe moarte într-o galaxie din afara Căii Lactee”, a spus Keiichi Ohnaka, astrofizician la Universidad Andres Bello din Chile. Situată la 160.000 de ani-lumină de noi, steaua WOH G64 a fost fotografiată datorită clarității impresionante oferite de Very Large Telescope Interferometer (VLTI) al Observatorului European de Sud / Agenţia Spaţială Europeană. Noile observații dezvăluie o stea care scoate gaz și praf, în ultimele etape înainte de a deveni o supernovă.

„Am descoperit un cocon în formă de ou care înconjoară îndeaproape steaua”, a spus Ohnaka, autorul principal al unui studiu publicat în revista„Astronomy&Astrophysics”. „Suntem încântați pentru că acest lucru poate fi legat de ejecția drastică a materialului din steaua aflată pe moarte înainte de explozia într-o supernovă.” Astronomii sunt obişnuiţi să observe stelele din galaxia noastră, dar cele din afara galaxiei noastre, fiind atât de îndepărtate, sunt extrem de dificile de observat. Până acum.

Steaua recent fotografiată, WOH G64, se află în galaxia Marele Nor Magellanic, una dintre galaxiile mici care orbitează Calea Lactee. Astronomii știau despre această stea de zeci de ani și au numit-o în mod corespunzător „stea gigantă”. Cu o dimensiune de aproximativ 2.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, WOH G64 este clasificată ca o supergigantă roșie.

Echipa lui Ohnaka era demult interesată de această stea uriașă. În 2005 și 2007, au folosit VLTI, pentru a afla mai multe despre caracteristicile stelei și au continuat s-o studieze de atunci. Dar o imagine reală a stelei rămăsese evazivă. Pentru a obţine imaginea dorită, echipa a trebuit să aștepte dezvoltarea unuia dintre instrumentele de a doua generație ale VLTI, Gravity. După ce și-au comparat noile rezultate cu alte observații anterioare ale lui WOH G64, specialiştii au fost surprinși să descopere că steaua a devenit mai slabă în ultimul deceniu.

„Am descoperit că steaua a experimentat o schimbare semnificativă în ultimii 10 ani, oferindu-ne o oportunitate rară de a asista la viața unei stele în timp real”, a spus Gerd Weigelt, profesor de astronomie la Institutul Max Planck pentru Radioastronomie din Bonn, Germania și co-autor al studiului. În etapele lor finale de viață, supergiganții roșii precum WOH G64 își aruncă straturile exterioare de gaz și praf într-un proces care poate dura mii de ani.

Sursa: articolul ştiinţific „Imaging the innermost circumstellar environment of the red supergiant WOH G64 in the Large Magellanic Cloud” / eso.org