Teoria „Marelui Filtru”: noi trăim într-un Univers vast, gol şi mort! De aceea noi, oamenii, poate că suntem singuri în această imensitate…


Mulţi cercetători, dar şi alţi oameni au fost dezamăgiţi de lipsa până în prezent a unor dovezi clare privind existenţa vieţii extraterestre. E adevărat că există artefacte care ar putea sugera faptul că în trecut am fost vizitaţi de extratereştri, dar acest lucru nu constituie decât nişte indicii, nu şi probe indubitabile. La fel de adevărat e faptul că şi în ziua de astăzi ar exista anumite mărturii ar unor oameni care s-ar fi întâlnit cu extratereştrii, dar, în lipsa unor dovezi clare (interviuri, filmări video etc.), nu putem să le dăm prea mare crezare. În definitiv, dacă extratereştrii ar exista cu adevărat, de ce aceştia nu vin în faţa unei mari televiziuni pentru a da nişte interviuri, astfel încât să-i vadă întreaga lume? Iar dacă le-ar fi frică de viaţa lor ar putea trimite nişte roboţi-clone… sau ar putea proiecta nişte imagini holografice ale lor. În definitiv, dacă au reuşit să ajungă pe Pământ, înseamnă că ar trebui să aibă o tehnologie extrem de avansată!

Paradoxul Fermi ne învaţă următorul lucru: Soarele nostru este o stea relativ tânără, iar galaxia noastră conține zeci şi sute de miliarde de stele (multe dintre ele fiind cu miliarde de ani mai în vârstă decât Soarele). Aşadar, s-ar putea presupune că civilizaţiile extraterestre s-ar fi putut dezvolta pe o planetă asemănătoare Pământului, care se roteşte în jurul unei stele mult mai bătrâne decât Soarele nostru. Din moment ce noi suntem un fel de noi veniţi în „cartierul galactic”, se poate presupune în mod rezonabil că cel puțin o parte dintre aceste civilizații şi-ar fi putut însuși tehnologia călătoriilor interstelare, ele putând cu uşurinţă să colonizeze galaxia noastră în mai puțin de câteva zeci de milioane de ani. Din păcate, nu există dovezi convingătoare că acest lucru s-a şi întâmplat, ceea ce ne duce la câteva concluzii:
(1) civilizaţiile extraterestre stau în banca lor şi nu doresc să facă călătorii interstelare;
(2) viaţa inteligentă este în mod inerent una auto-distructivă și, odată ce o civilizație ajunge la un nivel suficient de progres tehnologic, se autodistruge sau
(3) suntem cu adevărat singuri în Univers.

Cum aceste idei nu par extrem de atractive, un economist, pe nume Robin Hanson, propune o explicaţie pentru negăsirea extratereştrilor până în prezent: în afară de Pământ, Universul este vast, gol și mort. Teoria Marelui Filtru, cum se intitulează ea, sugerează drumul evolutiv al unei civilizaţii extraterestre către colonizarea spaţială:
– (1) existența unei planete potențial locuibile
– (2) existenţa moleculelor de reproducere ( cum ar fi ARN)
– (3) existenţa unei vieți unicelulare simple
– (4) existenţa unei vieți unicelulare complexe
– (5) existenţa unei vieţi de reproducere
– (6) existenţa unei vieţi multicelulare
– (7) dezvoltarea unei fiinţe inteligente
– (8) dezvoltarea unei civilizaţii tehnologice
– (9) dezvoltarea colonizării spaţiale în întreg Universul.

Din moment ce nu avem nicio dovadă clară a coloniilor extraterestre, teoria lui Hanson susține că unul dintre acești pași de mai sus trebuie să fie extrem de improbabil şi este o minune că noi am început 8 paşi şi suntem pe punctul de a-l realiza pe al nouălea!

Aşadar, trăim oare într-un Univers mort?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock