Scandalul GameStop: cum nişte „simpli utilizatori de pe Internet” au dat o lovitură legală de miliarde de dolari marilor „rechini financiari” de pe Wall Street


Zilele trecute s-a întâmplat ceva extraordinar în lume, mai precis în lumea finanţelor de pe Wall Street. Precum se ştie, marii jucători de pe piaţa bursieră (cei care câştigă cu adevărat profituri de milioane şi miliarde de dolari din cumpărarea şi vânzarea de acţiuni ale companiilor) sunt concentraţi în jurul corporaţiilor de pe Wall Street. Ei sunt „marii rechini” de pe piaţa financiară (ca să spunem aşa) şi e de-ajuns să urmăriţi cele două filme „Wall Street” cu Michael Douglas (din 1987 şi 2010) că să vă daţi seama cum funcţionează această lume.

Ei bine… un subgrup de pe platforma Reddit (unde se pot face pariuri pe bursă), o platformă deschisă tuturor, a dat o lovitură corporaţiilor de pe Wall Street. În septembrie 2020, un utilizator a pariat pe creșterea acțiunilor GameStop, un lanț de magazine fizice care comercializeză jocuri video, deşi două mari fonduri de pe Wall Street (MelvinCapital și Citron) au pariat pe scăderea acțiunilor. Subgrupul de pe Reddit a ajuns să ceara atât de multe acțiuni, încât prețul unei acțiuni a crescut de la 3 dolari (în septembrie 2020), la 1.500 de dolari (în ianuarie 2021).

După ce-au obţinut profituri uriaşe din specularea preţului acţiunilor altor companii în 2020, cele două mari corporaţii de pe Wall Street au pierdut miliarde de dolari pe 27 ianuarie 2021, în faţa unor „simpli utilizatori de Internet” de pe platforma Reddit. Cum a fost posibil aşa ceva!?

Miliardarii de pe Wall Street au ripostat. În primul rând, s-a cerut oprirea tranzacționării GameStop timp de 30 de zile. Apoi, platforma Robinhood (platforma principală a investitorilor în domeniul retail) a decis să interzică utilizatorilor să cumpere acțiuni GameStop, permițându-le doar să le vândă. În plus, aplicația Discord (folosită de comunitățile de jocuri video) a interzis serverul subgrupului de pe Reddit care a dat atacul pe Wall Street, pentru „postări care propagă dezinformare, conțin incitări la ură și glorifică violența”.

Mainstream media (mass-media aşa zis „oficială”, care urăşte până la moarte mass-media alternativă) îi atacă violent pe cei care au îndrăznit să deranjeze liniștea de pe Wall Street. Bloomberg scrie halucinant că ceea ce au făcut utilizatorii obişnuiţi de pe Reddit este ”o rămășiță a trumpismului și a revoltei populare împotriva elitelor”. Adică, americanii simpli ar trebui să stea deoparte şi să-i lase pe finanţiştii de pe Wall Street să se ocupe cu specula titlurilor de valori mobiliare…


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock