Asasinate în masă, execuţii dapitale şi arestări ilegale sunt la ordinea zilei în Congo, se poate citi într-un raport al fostului secretarului general ONU, Kofi Annan, de la începutul anilor 2000. Ca exemplu, este descrisă masacrarea a mai mult de două sute de oameni: „Majoritatea victimelor erau civili, printre ei – femei şi copii. Unii au fost ucişi cu macetele, câţiva decapitaţi. Cadavrele au fost aruncate în latrine neacoperite.” Există însă o parte implicată în acest conflict sângeros: concernele vestice exploatează de mult timp materii prime din marele stat din centrul Africii şi, nu se dau în lături de la a finanţa rebelii şi armatele. Câteodată lucrează chiar mână în mână cu aceştia. Deoarece sunt foarte mulţi bani în joc.
„Conflictul din Congo se învârte de fapt în jurul deţinerii controlului şi în jurul comerţului cu resursele minerale.” Aceasta este fraza centrală care se desprinde dintr-un raport de investigare referitor la „exploatarea ilegală a resurselor naturale din Republica Democratică Congo”, pe care ONU l-a dat publicităţii la 16 aprilie 2001 la New York. Faptul că se poartă războaie pentru bogăţiile naturale nu este o noutate. în Africa este vorba adesea despre diamante.
Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „diamante însângerate” sau „diamantele conflictului”. Dar, din momentul în care aceste diamantele au trecut pe planul doi din cauza scăderii preţurilor pe piaţa mondială, în centrul controversei a apărut un metal necunoscut relativ mult timp: metalul tantal, cE este un metal care prezintă un punct extrem de ridicat de fierbere şi o mare densitate.
Continuarea articolului AICI: http://www.itcmedia.info/tehnologie/razboiul-tantalului-materialul-folosit-la-telefoane-mobile-si-calculatoare/