Explicaţii ştiinţifice pentru dispariţia misterioasă a batalionului Norfolk la Gallipoli

2.845 vizualizari

Misterul de la GallipoliSe cunoaşte celebra poveste a dispariţiei batalionului Norfolk în august 1915, atunci când numai puţin de 2.000 de soldaţi au dispărut pur şi simplu într-un nor din apropierea strâmtorii Dardanele, din care n-au mai ieşit niciodată (citiţi mai multe în acest articol: https://www.lovendal.ro/wp52/misterul-de-la-gallipoli-2000-de-soldati-au-disparut-intr-un-nor/). Interesant e că nu s-a mai găsit nicio urmă al acelor soldaţi, nici măcar echipamentul lor. Acest lucru s-a întâmplat în timpul primului război mondial, în confruntarea dintre Marea Britanie şi Turcia.

De-a lungul timpului, s-au încercat mai multe explicaţii, marea majoritatea lor fiind totuşi de natură paranormală. Cei fascinaţi de parapsihologie, încearcă să afirme că acel nor în care ai dispărut soldaţii din batalion ar fi fost un fel de OZN, iar soldaţii ar fi fost astfel răpiţi de extratereştri.

Există însă şi explicaţii ştiinţifice, care n-au fost precizate în primul articol. Una din ele ar fi aceea că norul văzut pe câmpul de luptă nu se datorau nicidecum condiţiilor atmosferice, ci erau, de fapt, vălătuci de fum care proveneau de la un incendiu puternic şi de la bombardamentele de pe câmp. În acest caz, soldaţii nu au dispărut pur şi simplu, ci au fost ucişi. Totuşi afirmaţia este greu de susţinut, căci există puţine bătălii în urma cărora să nu rămână absolut niciun supravieţuitor.

O a altă posibilitate e considerată de mulţi istorici drept explicaţia cea mai plauzibilă, deşi aceasta se poate datora şi faptului că nu sunt dispuşi să se confrunte cu alte teorii mai neobişnuite. Sugestia avansată este legată de reputaţia de brutalitate pe care şi-o câştigase batalionul adversar al turcilor, cunoscuţi pentru faptul că nu luau prizonieri. Dacă soldaţii cădeau prizonieri în mâinile lor nu dura mult până când erau executaţi în masă. În sprijinul acestei teorii vine şi faptul că în anii următori pe câmpul de luptă au fost descoperite multe cadavre îngropate cu urme de răni de pistol în cap, ceea ce era specific unei execuţii sumare. S-ar putea oare atribui această dispariţie atât de bizară unui asasinat în masă? Asta în ciuda faptului că turcii au negat categoric că s-ar fi dedat la execuţii în masă.

Deşi acest episod continuă să fie învăluit în mister, fără îndoială că nu este singura împrejurare în care soldaţii din Marele Război au fost declaraţi dispăruţi în misiune. Ceea ce deosebeşte acest mister de altele este faptul că oamenii au dispărut în acelaşi timp şi nu au mai fost văzuţi apoi niciodată.