„Răpită” de sultan, bătută de soţul cazac, tăiată de polonezi, i-au murit copiii cât timp se afla în viaţă… această soartă crudă a avut-o Ruxandra Lupu, o prinţesă frumoasă şi educată!


Una dintre cele mai frumoase femei din istoria ţărilor române a fost Ruxandra Lupu, fiica celebrului domnitor Vasile Lupu. Născută în 1632 la Iaşi, Ruxandra a primit o educaţie aleasă, instruită la un colegiu mănăstiresc din Cracovia (Polonia), unde a învăţat limbile greacă, latină, polonă, turcă şi rusă.

La vârsta de 13 ani, Ruxandra este trimisă „zălog” la Istanbul, la cerinţa Porţii Otomane, fiind lăsată pe seama sultanei Kiosem, o femeie cultivată, ce conducea din umbră treburile Imperiului Otoman. La 17 ani se întoarce în Moldova, fiind curtată de foarte mulţi pretendenţi, în special de mari nobili polonezi. Era de o mare frumuseţe şi inteligenţă, aşa că ar fi fost o partidă bună pentru oricine.

În 1650, Ruxandra fu curtată insistent de Timuș, fiul lui Bogdan Hmelniţki, hatmanul cazacilor. Tatăl Ruxandrei, Vasile Lupu, refuză diplomatic. Însă, acest refuz aduse cu el mânia cazacilor: în acelaşi an, cazacii, împreună cu aliaţii lor (tătarii) trecură prin foc Moldova: oamenii fură luaţi robi, satele arse, Iaşul jefuit. Şi asta doar pentru un refuz al cereriii de căsătorie! Vasile Lupu pricepu „mesajul”, aşa că îşi dădu fata, până la urmă, lui Timuş. Mirele nu era tocmai frumos: era un flăcău stricat de vărsat, nu tocmai mic, destul de voinic şi grosolan. Însoţit de vreo 3.000 de nuntaşi, un car de druşte şi 40 de care cu sare, prin august 1652, Timuş a sosit la Iaşi.

În Ucraina, există dovezi ale unui crunt comportament al tânărului Hmelnițki față de soția sa – se pare că Timuş a bătut-o de mai multe ori pe prințesă. La un an de la nuntă, Ruxanda născu doi gemeni, dar soţul ei a murit în octombrie 1653. A rămas apoi sub aripa soacrei şi a lui Iurie, fratele lui Timuş. Dar, mai târziu, după ce a murit şi Iurie, prin 1666, Ruxandra a părăsit apoi Ucraina şi s-a întors acasă, aşezându-se pe moşia Deleni, din ţinutul Hârlău. Tatăl ei, Vasile Lupu, care conduse Moldova timp de aproape 20 de ani, murise la Istanbul în anul 1661.

Se pare că Ruxandra se mai căsătorise de două ori: în Ucraina, o dată cu colonelul cazac Antonowski şi a treia oară, după ce s-a întors în Moldova, cu Vasile Krupenschi, un boier moldovean de origine ucraineană, de la care ar fi avut un fiu – Șandru (Alexandru). Însă, în Testamentul din 1667, Ruxandra nu a menționat niciun moștenitor, ceea ce înseamnă că i-au murit şi gemenii din prima căsătorie şi acest fiu (Alexandru – dacă, într-adevăr, l-ar fi avut).

Conform istoricului Gheorghe Ghibănescu, frumoasa Ruxandra Lupu ar fi fost tăiată în 1686 în cetatea Neamțului de către soldații poloni, odată cu prădarea cetății. O soartă crudă a avut în viaţă această prinţesă minunată…

 

 


Lasă un comentariu