Prinţul Enmeduranki – semizeul din vechime care a trăit 21.600 de ani pe Pământ şi i-a învăţat pe oameni secretele ştiinţei


Textele sumeriene antice includ povestea lui Enmeduranki, a cărui poveste este remarcabil de similară cu cea a biblicului Enoh. Textele descoperite relatează cum zeii Shamash şi Adad l-au luat pe Enmeduranki în Adunarea cerească a zeilor, unde secretele medicinei, astronomiei, matematicii etc i-au fost dezvăluite. El a fost readus apoi în Sippar, ca să poată începe o linie de preoţi-savanţi; Enmeduranki a fost un prinţ din Sippar. Iată ce ne spun textele sumeriene:

„Preaiubit de Anu, Enlil şi EA.
Shamash, în E.babbar, Templul Strălucitor, l-a numit preot.
Shamash şi Adad [l-au luat]
În Adunarea [zeilor].
Shamash şi Adad l-au îmbrăcat.
Shamash şi Adad l-au aşezat pe un tron mare de aur.
Ei i-au arătat cum să observe uleiul pe apă-
Un secret al lui Anu, Enlil şi EA.
Ei i-au dat o Tăbliţă Divină,
Kibdu, un secret al Cerului şi Pământului.
Ei au pus în mâna lui un instrument făcut din cedru,
Un favorit al marilor zei.
Ei l-au învătat cum să facă
Calcule cu numere!.

Enmeduranki a fost instruit de zeii Shamash şi Adad cum să relateze întâlnirea lui divină populaţiei şi să împărtăşească noile lui cunoştinţe omenirii – cunoştinţe care vor fi trecute din generaţie în generaţie, din tată în fiu, de o linie de preoţi care începea cu el:

„Savantul cel învătat,
Care păzeşte secretele marilor zei, îşi va lega fiul favorit cu un jurământ
înaintea lui Shamash şi Adad.
Cu ajutorul tăbliţelor divine, cu un Stylus,
El îl va instrui în secretele zeilor”.

Deşi în tăbliţele sumeriene semidivinitatea lui Enmeduranki nu e declarată dincolo de afirmaţia că „el era un Prinţ în Sippar”, includerea lui între conducătorii pre-Diluvieni cu o domnie de 6 Shari (= 21.600 de ani pământeşti) ar trebui să servească drept indicator: niciun pământean muritor n-ar fi putut să trăiască atât de mult. În acelaşi timp, o asemenea longevitate era cu mult mai mică decât cea a adevăraţilor zei Anunnaki; Enki, de exemplu, a trăit 120 de Shari împliniţi (432.000 de ani) de la Sosire până la Potop – şi era deja un adult când a sosit pe Pământ.


Lasă un comentariu