Originile civilizaţiei occidentale: piraţii, sclavii şi aurul


piratiCivilizaţia europeană nu este opera oamenilor de treabă. Pretutindeni în lume civilizaţia este urmarea unor bunăstări materiale, deci a unei însemnate acumulări de capital. Dacă civilizaţia este o urmare a capitalismului, acumularea acestuia nu are nimic de-a face cu moralitatea. Pionerii civilizaţiei europene sunt urmaşii unui neam de hoţi de mare: englezii. Eroii naţionali ai poporului englez din vechiul regim sunt simpli piraţi, „fraţi ai coastelor”.

Capitalismul, care alcătuieşte piedestalul civilizaţiei europene, are ca origine jaful celorlalte continente. Începutul l-a făcut Spania prin jefuirea minelor de argint şi aur din America; dar aceste bogăţii aduse de spanioli dincolo de ocean nu au rămas în patria lor, ci s-au scurs pe căi deosebite spre Anglia, Franţa şi Olanda. Vasele spaniole încărcate cu aur erau atacate şi capturate în drum de către piraţii englezi.

La toate acestea s-a adăugat prin veacul XVIII jaful Indiei. De exemplu, iată ce s-a spus despre un administrator al Bengalului pe nume Warren Hastings: „El lua banii de unde putea … el stoarse o jumătate de milion de la Rajahul din Benares; prin tortură şi foame scoase mai mult de un milion din mâinile prinţesei Oudh.” Ceilalţi ofiţeri englezi se purtau la fel: prădăciunile lor păreau a un timp că vor ruina înseşi temeliile vieţii sociale indiene. Nu mai vorbim de jaful oficial, orânduit pentru transporturile de aur ce se trimiteau statului englez.

Paralel cu procesul de secătuire a avuţiilor celorlalte continente, europenii „civilizaţi” duceau şi un proces de stârpire a populaţiilor indigene prin negoţul de sclavi. Vinderea sclavilor e iarăşi unul din izvoarele capitalismului european, şi în această privinţă, ca şi în celelalte, poporul englez are rolul conducător. Unde pătrundeau englezii părea a se abate potopul: singură Africa a pierdut vreo 30 de milioane de locuitori prin această vânătoare de sclavi. Despre Liverpool, oraşul ce a luat parte activ la acest negoţ, s-a spus că este pavat cu cranii de negri. Nu este de ajuns ca o ţară să aibă posibilitate de a acumula capital primitiv. Trebuie ca naţiunea ce l-a acumulat să aibă priceperea şi experienţa de a-l pune în valoare, nu să-l utilizeze ca un mijloc de risipă şi decadenţă morală. Exemplul edificator este cel al Spaniei care deşi au reuşit să adune un capital imens le-au lipsit spiritul capitalist care îl aveau flamanzii şi hughenoţii în special.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO