O cupă expusă într-o catedrală spaniolă este adevăratul Sfânt Graal al lui Iisus Hristos?


Puține artefacte au inspirat mai multe dezbateri și intrigi de-a lungul istoriei decât legendarul Sfânt Graal, paharul despre care se spune că ar fi ținut cândva sângele lui Hristos. Au existat multe interpretări ale legendei Graalului de-a lungul secolelor – inclusiv una care sugerează că era de fapt soția lui Iisus, Maria Magdalena – dar cea mai comună interpretare indică faptul că Graalul era un potir fizic sau un vas de băut.

Căutarea locului cupei este acum atât de legendară încât a devenit sinonimă cu căutarea a ceva valoros sau revoluționar; totuşi, până în prezent, locația sa rămâne evazivă, istoricii nefiind măcar de acord cu privire la existența acesteia.

În ultimii ani, totuși, unii istorici au ajuns să creadă că un potir antic, care se află în prezent expus în Catedrala din Valencia din Spania, ar putea fi exact lucrul pe care l-au căutat. Legenda indică faptul că Sfântul Graal este compus din două părți – o ceașcă din piatră de agat brun-roșcat și o raclă sculptată de aur, pe care stă cupa. Analizele anterioare au sugerat că paharul din Valencia datează din timpul lui Iisus și își are originea în Egipt sau Palestina – singurele locuri în care poate fi găsit acest agat special.

Curatorul Jose Verdeguer, care este la fel de informat pe cât poate fi oricine în acest subiect, sugerează că Graalul ar fi putut fi luat atunci când Sfântul Marcu a fugit din Ierusalim în timpul invaziei romane din anul 70 d.Hr. După ce s-a stabilit la Roma, susține el, Graalul a fost transmis între diverși papi înainte de a ajunge la Valencia cândva în secolul al XV-lea.

Totuși, așa cum stau lucrurile, este aproape imposibil să știm cu siguranță dacă vreunul dintre aceste lucruri este adevărat.


Lasă un comentariu