Site de secrete, stiinta si metafizica

Cum un mare ateist, Anthony Flew, s-a convins la bătrâneţe că Dumnezeu există

68 17

Anthony Flew (1923-2010) a fost unul din marii filozofi britanici, fiind specializat în filozofia religiei. O multă perioadă de timp el a fost un avocat puternic al ateismului, criticând ideea vieţii de după moarte şi a conceptului de Dumnezeu. El a scris un articol celebru “Teologia şi falsificarea”, care a devenit drept model de argumentare pentru ateişti şi agnostici. Argumentele lui Flew împotriva existenţei lui Dumnezeu erau următoarele: (1) Universul este etern; (2) Viaţa este un proces întâmplător, ca rezultat al interacţiunii chimice şi (3) Conceptul de Dumnezeu e contradictoriu, existenţa răului nefiind compatibilă cu existenţa divină.

Odată cu avansarea ştiinţei, Flew şi-a schimbat brusc opinia. În anii 2000, Flew şi-a revizuit poziţia şi a crezut în Dumnezeu drept Creator al Universului. Astfel, în 2004 el declara: “Dumnezeu trebuie să existe. Dacă ne uităm la viaţa extrem de complexă, ne dăm seama că ea e opera unei Inteligenţe”. Ce l-a făcut pe Flew să-şi schimbe atât de radical opinia? Aşa cum spuneam mai sus, totul s-a datorat noilor descoperiri ştiinţifice din ultimii 30-40 de ani, când s-a aflat mai multe despre complexitatea ADN-ului. “Cred că ADN-ul este de o complexitate absolut de necrezut. O Inteligenţă trebuie să fie implicată în adunarea logică a tuturor elementelor din ADN”.

Să ne amintim, aşadar, vorbele înţelepte ale acestui fost mare ateist, care, spre finalul vieţii sale, a avut curajul să recunoască că a greşit şi să spună: “…ceea ce mie mi se pare a fi opera unei Inteligenţe”.

Pentru cunoscătorii de limbă engleză, îi invit să urmărească şi acest scurt documentar de pe YouTube despre Flew:

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie