„Monştrii Tully” – animale acvatice reale, dar care arătau ca în cărţile SF!


Cu sute de milioane de ani în urmă, pe Terra trăia un mic monstru acvatic – Tullimonstrum gregarium – numit aşa după Francis Tully, vânătorul de fosile care a dat peste el în anul 1958, în gropile de exploatare a cărbunelui din nord-estul statului Illinois (SUA). Tullimonstrum gregarium a trăit în perioada Carboniferului, acum aproximativ 307 milioane de ani.

Potrivit oamenilor de știință, „monștrii Tully” arătau ca în cărţile de SF: erau animale acvatice, cu trupuri în formă de tub (cu o lungime de până 30 cm), boturi subțiri, care se terminau cu un cleşte dinţat și ochi situat la capătul celuilalt al trupului (vedeţi fotografia de la începutul articolului).

Timp de mulți ani, paleontologii nu au putut determina ce fel de animale erau de fapt acești „monștri” preistorici; ei au fost clasificați ca nevertebrate cu corp moale, teoriile variind de la viermi până la melci fără cochilie.

Dar, într-o lucrare publicată în anul 2016 în revista „Nature”, dr. Victoria McCoy de la Universitatea din Leicester și colegii ei de la Universitatea Yale, au demonstrat că Tullimonstrum gregarium era de fapt o vertebrată.

Având la dispoziţie mai multe fosile găsite de Tullimonstrum gregarium, paleontologii au analizat morfologia diferitelor caracteristici ale animalului, dar au folosit şi noi tehnici puternice (cum ar fi cartarea elementară sincrotronă, care scoate în evidenţă trăsăturile fizice ale unui animal, prin cartografierea elementelor chimice din fosilă).

Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „monstrul Tully” avea branhii și un notocord, care funcționa ca o măduva spinării rudimentară. Niciuna dintre aceste trăsături nu fusese identificată anterior la animal.

Tullimonstrum gregarium era atât de diferit de rudele sale moderne, încât nu se ştie prea multe despre modul în care a trăit. Avea ochi mari și mulți dinți, așa că probabil a fost un prădător. Dar, nimeni nu știe când animalul a apărut pentru prima dată pe Pământ sau când a dispărut.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO