„Misterul” uriaşului de la Cardiff, de 3,65 de metri

4.824 vizualizari

uriasul de la CardiffUriaşul din Cardiff a fost „descoperit” în 1869 pe terenul unei ferme de lângă Cardiff, statul New York, USA. Dezgropat de muncitorii ce săpau fântâni, acest uriaş din piatră de 3,65 m a devenit o adevărată senzaţie. Mii de oameni au venit să-l privească. Patru doctori locali au ajuns la concluzia că este un trup de om pietrificat, un al cincilea a declarat însă că este o statuie de 300 de ani vechime. Alţi experţi considerau că este un idol din antichitatea feniciană (sprijinind astfel teoria conform căreia fenicienii ajunseseră în America) sau un profet amerindian decedat cu mult timp în urmă. Directorul Muzeului Statului New York era la fel de derutat ca şi filozoful Ralph Waldo Emerson.

Adevărul era însă mai puţin straniu. Farsorul George Huli, rudă cu fermierul care găsise uriaşul, cheltuise o mică avere ca sa cumpere gips din Iowa, să angajeze un sculptor din Chicago şi să aranjeze transportul uriaşului şi îngroparea lui în pământul fermei din New York, unde a rămas timp de un an înainte să fie descoperit.

Huli a refuzat să vândă uriaşul lui Phineas T. Barnum, un om de spectacol, astfel încât acesta din urmă a plătit un sculptor ca să realizeze o copie, pe care a expus-o publicului drept originalul. Huli şi-a dus uriaşul la New York, dar acolo a aflat că Barnum i-o luase înainte cu farsa unei alte farse. Nu se ştie ce a comentat Huli, dar originalul Uriaş de la Cardiff rămâne expus şi astăzi la Muzeul Fermierului din Cooperstown, New York.