O marsă farsă financiară – „Împrumutul Poyais” – obligaţiuni pentru un stat fictiv


Generalul Gregor MacGregor (1786 – 1845) a fost un militar scoțian, aventurier și escroc, care a încercat din 1821 până în 1837 să atragă investitorii și coloniștii britanici și francezi în „Poyais”, un teritoriu fictiv din America Centrală. Sute şi mii de oameni și-au investit economiile în presupusele obligațiuni guvernamentale și certificate funciare Poyais.

La începutul secolului al 19-lea, când coloniile spaniole din centrul și sudul Americii începuseră a se desprinde una câte una de Spania, constituindu-se în republici independente, toate aveau nevoie de bani, pentru a exista, și, cele mai multe dintre ele apelau la împrumuturi de pe pieţele internaţionale (în special, Londra). Astfel, luară naștere „împrumuturile străine”: titlurile de rentă ale unor state ca Peru, Columbia, Nicaragua, Guatemala, etc., care începură a fi negociate la diverse burse continentale.

Negustori retrași din afaceri, care nu plecaseră din Anglia în viața lor, își învesteau banii strânşi cu muncă și privațiuni, în niște foi de hârtie frumos tipărite, care promiteau sub garanția statului să le plătească, pentru capitalul lor, o anumita dobândă de două ori pe an. Investitorul european avea idee vagă despre Ecuador și Chile, dar poseda în schimb ceva concret: coala de hârtie artistic tipărită, din care tăia câte un cupon, la fiecare șase luni și încasa cu el bani.

Titlurile de plasament ale unui stat necunoscut – Poyais – fuseseră emise chiar de Gregor MacGregor, care se autointitulase „Gregor I – prinţul domnitor al statului independent Poyais”, care spunea că pentru consolidarea țării sale, făcuse un împrumut de 200.000 de lire sterline. Asupra acestui împrumut se emiseră titluri de câte o sută de lire. Fiecare efect în parte era semnat de către un personaj la fel de misterios ca și primul, William John Richardson, „cavaler al Ordinului Crucii Verzi şi ambasador al statului Poyais la Londra”. Semnătura şi sigiliul Poyaisiei erau garantate de către un martor şi un notar. Toată această afacere a „împrumutului Poyais” era foarte serioasă şi merita toată încrederea – numai că principatul Poyais nu exista!

Ceea ce deosebește această farsă financiară de alte escrocherii financiare de această natură este faptul că ea a fost repetată de 3 ori, succesiv, pe o aceeași piață. În 1834, neobositul și versatilul Gregor McGregor își mută câmpul de activitate în Scoția. Stabilindu-se la Edinburgh, el emite „Concesiuni de teren” de câte 100 de pogoane, asupra statului Poyais. Noile efecte erau de data eceasta semnate de către „Generalul Sir Gregor McGregor, președinte al Republicii Poyais”.

Însă, farsa fu scoasă din nou la lumină. În 1838, pentru a scăpa de justiţie, generalul se mută în Venezuela. A murit la Caracas (capitala Venezuelei) în 1845, la vârsta de 58 de ani și a fost înmormântat cu onoruri militare depline în din Catedrala Caracas.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO