Misterul formării inelelor lui Saturn


inelele-lui-saturnInelele planetei Saturn sunt de multă vreme unul dintre cele mai explorate mistere legate de formarea Sistemului Solar. Cum s-au format ele? Când au apărut? Din ce sunt făcute? Ce are planeta Saturn atât de special, faţă de celelalte planete gigant ale Sistemului Solar? Un studiu recent propune ca explicaţie un cataclism cosmic. Inelele lui Saturn ar fi rămăşiţele unei luni care a explodat.

Saturn este una dintre cele mai studiate planete din Sistemul Solar. Atât de pe pământ, cât şi din spaţiu. Misiunea Cassini-Huygens a adus în ultimii ani o serie de date noi privind compoziţia chimică, dinamica sateliţilor lui Saturn sau distribuţia materiei în interiorul inelelor. Pe aceste date, astronomii s-au reapucat de lucru.

Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris este unul dintre astronomii specializaţi în problemele legate de formarea şi evoluţia Sistemului Solar. El răspunde cu privire la apariţia şi structura inelelor lui Saturn. “Trei ipoteze importante sunt luate în considerare de cercetători atunci când fac referire la originea inelelor lui Saturn:
* ciocnirea unei comete cu unul din sateliţii deja existenţi ai planetei urmată de etalarea materiei rezultată ca urmare a distrugerii complete a acestora;
* captura unui obiect masiv din sistemul solar extern care ulterior a fost distrus de forţele mareice induse de planeta Saturn;
* inelul este o rămăşiţă din norul primorial de praf şi gaz în care s-a format planeta Saturn.”

Noutăţile aduse de sonda Cassini în ultimii ani i-au încurajat, însă, pe cercetători, să formuleze noi ipoteze privitoare la formarea inelelor lui Saturn. Recent, un grup de cercetători compus din Sebastian Charnoz, Alessandro Morbidelli, Luke Dones şi Julien Salmon au propus un model de evoluţie dinamică a inelelor ce pare să susţină primele două ipoteze. Cu alte, cuvinte, ei propun să ne imaginăm formarea inelelor ca urmare a unui cataclism cosmic: fie ciocnirea unei comete de unul dintre sateliţii mai vechi ai planetei, fie un scenariu în care Saturn a capturat un satelit ce a fost apoi distrus pe orbită.

Recentul model porneşte de la un scenariu global privind formarea Sistemului Solar. Se numeşte modelul NISA. Modelul NISA este un model de Sistem Solar în care toate planetele gigantice – Jupiter, Uranus, Neptun – sunt deja formate şi influenţează evoluţia întregului sistem solar. Modelul NISA explicĂ, printre altele, apariţia numeroaselor cratere de pe Lună, în marea lor majoritate vechi de cel puţin 3.8 miliarde ani. Ele s-au produs cu ocazia unui eveniment la care astronomii se referă cu numele de “bombardament masiv tardiv”. Cauza lui, spun astronomii, ar fi fost instabilitatea gravitaţională a Sistemului Solar, instabilitate creată chiar de prezenţa planetelor gigante. Ce s-a întâmplat de fapt a fost un bombardament de dimensiuni cosmice, ciocniri între corpurile cereşti existente, expulzarea unor corpuri masive în afara Sistemului Solar, sau schimbări de orbite.

Ce s-a întâmplat însă cu Saturn în timpul acestui cataclism? Ne putem imagina că într-un astfel de context, probabilitatea ca un corp ceresc să ajungă în sistemul lui Saturn şi să ciocnească unul dintre sateliţi este foarte mare. Mirel Barlan:  “Într-un astfel de scenariu catastrofă, ne putem imagina o ciocnire urmată de distrugerea celor două obiecte chiar limita de stabilitate a orbitelor satelitare. Urmarea acestei ciocniri, micile fragmente au fost ulterior etalate de către forţele mareice exercitate de masiva planetă aflată în apropiere. Aceste forţe mareice au modelat materia rezultată ca urmare a ciocnirii, în inelul actual ce înconjoară ecuatorul lui Saturn. În acest scenariu, vârsta inelelor lui Saturn este estimată la aproximativ 3,8 miliarde ani, adică aproximativ 700 milioane ani după formarea planetei Saturn.“

Cu alte cuvinte, noul scenariu propus de astronomi tinde să explice formarea inelelor lui Saturn ca urmare a unei ciocniri între un satelit “nou captat” de planetă şi un obiect masiv extern, în cadrul “bombardamentului masiv tardiv” care afecta întregul Sistem Solar. Ca urmare a ciocnirii s-a produs o explozie; materia rezultată a fost apoi redistribuita uniform, sub formă de inele, în jurul lui Saturn.


Lasă un comentariu