Menehune, spiriduşi sau îngeri păzitori ai pământenilor? Cât de reale sunt aceste fiinţe?

2.542 vizualizari

Menehune sunt numiţi spiriduşii din insulele Hawaii; şi, aşa cum există legende şi credinţe potrivit cărora spiriduşii din insulele britanice ar fi fost iniţial o specie primitivă, liliputană, la fel unele tradiţii din Polinezia care afirmă că Menehune au fost o rasă ancestrală de pigmei, măsurând, în medie, ceva mai mult de jumătate de metru în înălţime. Există situri antice în Hawai despre care unii localnici cred că ar fi ruinele templelor construite de aceşti Menehune.

Pentru mulţi polinezieni însă, credinţa dominantă este că aceste fiinţe ar fi fost de fapt o rasă de spirite, coexistând cu oamenii. Menehune servesc adesea ca îngeri păzitori şi călăuze ale pământenilor, iar ajutorul „micuţilor care apar şi dispar” este căutat în toate activităţile, de la construirea unei case până la fabricarea unei canoe. Ca şi în vechile tradiţii europene ce implică oferirea de hrană elfilor care vin noaptea să-i ajute pe fermieri sau pe cizmari, lucrătorii din Hawaii lasă uneori dulciuri la uşa caselor, pentru a-şi asigura cooperarea acestor Menehune în ducerea la bun sfârşit a muncii la care s-ar fi înhămat. Menehune sunt foarte apreciaţi pentru priceperea lor şi, adesea, constructorii din Hawaii cer unui preot tradiţional, un Kahuna, să ceară binecuvântarea Menehune înainte să înceapă orice construcţie mai importantă. Neglijarea acestui aspect poate atrage grave consecinţe, mai ales dacă lucrarea a fost planificată să se desfăşoare pe un loc considerat sacru de Menehune. În acest caz, Kahuna trebuie să rostească rugăciuni si să aducă daruri pentru a împăca entităţile spirituale si a le obţine ajutorul.

Din vreme în vreme, băştinaşii şi turiştii din Hawaii pretind că ar zări asemenea Menehune, pe când aceştia se strecoară printre tufişuri, în regiunile împădurite. Majoritatea martorilor ii descriu pe spiriduşi ca având pielea deschisă la culoare sau roşiatică şi părul creţ şi zburlit.