Incredibilul caz Swalow, cazul care demonstrează că visele nu sunt himere, ci se pot materializa în realitate

  •  
  •  
  •  
  •  

Într-o dimineaţă a lunii martie 1882, cargoul englez „Swalow”, comandat de căpitanul Blackman şi secundul Robert Bruce, se afla în Atlanticul de nord, în apropiere de Terra Nova. Intrând în cabina căpitanului pentru a-i raporta ceva, secundul nu-l găseşte pe acesta, în schimb este surprins să vadă aici un bărbat blond necunoscut, îmbrăcat în uniformă de marinar, care stătea pe scaunul lui Blackman, cu o privire fixă şi plină de fervoare. Bruce îl întrebă pe străin cine este şi cum a intrat acolo; acesta doar zâmbeşte şi continuă să tacă. Înfuriat, Bruce urcă pe punte şi îi spune căpitanului că un necunoscut se afla în cabina lui. „Un pasager clandestin?”, se miră Blackman. „De unde a apărut? L-am fi văzut de trei săptămâni de când navigam!”

Cei doi coboară intrigaţi în cabină, dar aici nu se mai afla nimeni. În schimb, pe masă, găsesc un mesaj scris pe plăcuţa de ardezie folosită de căpitan pentru calculele sale: „Îndreptaţi-vă spre nord-vest”. Şi mai nedumerit, Blackman porunci să se cerceteze vasul prin toate cotloanele; după două ore i se raportează că necunoscutul era de negăsit. Atunci căpitanul ordonă să se ia probe de scris de la toţi cei prezenţi pe cargou. Dar nici aşa nu reuşi să identifice pe cel ce lăsase mesajul, căci scrisul care figura pe tăbliţă nu
corespundea cu cel al vreunui membru al echipajului.

În cele din urmă, căpitanul se hotărăşte să umeze mesajul şi abate vasul spre nord-vest. Pe la ora patru după-amiaza, marinarii de pe „Swalow” zăresc o navă engleză prinsă de gheţuri. Şalupele sunt lăsate la apă şi tot echipajul de pe nava în pericol este adus pe puntea cargoului.

La un moment dat, secundul Bruce descoperă stupefiat că printre cei salvaţi se afla chiar misteriosul necunoscut văzut de el, la ora opt dimineaţa, în cabina căpitanului. Şi acesta, un bărbat solid, blond şi cu ochi de culoare deschisă, pare tulburat să-l vadă pe Bruce. între ei are loc următorul dialog:
– Mă numesc Robert Bruce, şi sunt secundul acestui cargou. Este o şansă, nu-i aşa, că am trecut prin aceste locuri?…
– Da, spuse marinarul. Dar eu ştiam că vom fi salvaţi.
– Cum de ştiai?
– În dimineaţa asta dormeam şi am avut un vis curios. Am visat că eram la bordul unui cargou englez ca al dumneavoastră şi că întâlneam un bărbat…care vă semăna bine. Mă aflam într-o cabină, aşezat în faţa unei mese. Şi apoi bărbatul a plecat. Atunci am luat o cretă şi am scris un nesaj pe tăbliţă. Îmi amintesc că am scris: ‘Îndreptaţi-vă spre nord-vest!’ Apoi m-am trezit şi le-am spus celorlalţi: ‘Azi vom fi salvaţi!’ Le-am povestit visul iar ei au râs de mine. Dar când v-au zărit apărând la ora patru, erau cam uluiţi.”

Căpitanul Blackman l-a pus pe blondul marinar să (re)scrie mesajul găsit pe placa de ardezie; cele două scrieri erau identice.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu