Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Glume pe seama naziştilor

331

blankO carte cu glumele spuse în timpul regimului nazist a apărut pe piaţa din Germania şi, potrivit autorului ei, demonstrează că nu toţi germanii s-au lăsat păcăliţi de Hitler, relatează ediţia electronică a The Times. “Heil Hitler, The Pig is Dead”, a regizorului Rudolph Herzog, arată că oamenii se distrau pe seama principalelor figuri ale nazismului şi că evreii făceau haz pe seama persecuţiilor la care erau supuşi.

“Istoricii din anii 1950 au sugerat că germanii erau hipnotizaţi de Hitler prin intermediul propagandei. Cu toate acestea, glumele arăta cum vedea populaţia aceasta propagandă”, a declarat Herzog. “Glumele politice nu erau o formă de rezistenţa activă, ci supape prin intermediul cărora era eliberată furia publică. Ele erau spuse în baruri, pe străzi şi se potriveau regimului nazist, care era total lipsit de umor. Oamenii îşi eliberau frustrarea prin intermediul glumelor, nu ieşeau în stradă să protesteze”, a adăugat el.

Naziştii au interzis criticile la adresa regimului, însă dosarele care ajungeau în justiţie erau de regulă soluţionate printr-un avertisment sau o amendă. Spre sfârşitul războiului însă, o glumă împotriva regimului putea costa viaţa celui care o spunea. Un muncitor german din industria muniţiei a fost executat pentru că a spus următoarea glumă: “Hitler şi Göring stau în vârful turnului radio din Berlin. Hitler spune că vrea să facă ceva ca să înveselească populaţia oraşului. <<De ce nu sari?>>, l-a întrebat Goring”. Muncitorul a fost auzit de un coleg care l-a raportat autorităţilor.

Orgoni Crystal