Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cum a ajuns trupul mort al amiralului Nelson într-un butoi cu rachiu

167

blankAmiralul englez Horatio Nelson (1758-1805) a devenit celebru datorită războaielor sale purtate împotriva lui Napoleon, şi în special, datorită bătăliei de la Trafalgar. O oră după declanşarea bătăliei de la Trafalgar, vasul Victory a fost acroşat de vasul francez Redoutable. Navele erau bord la bord şi prora-pupa. Soldaţii deschiseseră foc de muschete. Nelson umbla în sus şi-n jos pe dunetă, însoţit de căpitanul Hardy. Deodată, ofiţerul îl văzu pe amiral căzând în genunchi şi sprijinindu-se în braţul stâng (braţul drept îi fusese amputat în 1797).

–  De data asta, Hardy, mi-au venit de hac!
– Nu se poate!
– Ba da, am un glonţ în şira spinării.

Din cabina sa, unde a fost dus aproape pe moarte, Nelson a urmărit desfăşurarea bătăliei, care luă o întorsătură favorabilă Angliei. Cu câteva clipe înainte de a se sfârşi, veniră să-l anunţe că cincisprezece vase franceze coborâseră pavilionul. “Speram să capturăm pe puţin douăzeci! Faceţi imposibilul şi terminaţi-i pe francezi. încă ceva: în câteva clipe mor, nu vreau să mă înghită marea. Duceţi-mi trupul în Anglia.”

Şi, într-adevăr, trupul lui Nelson a fost pus într-un butoi cu rachiu şi dus la Londra. A fost înhumat la Saint-Paul, într-un sicriu mai aparte: un tronson scobit pe dinăuntru al catargului mare al Orientului, vasul amiral al escadrei franceze învinse la Abukir în 1798.

Orgoni Crystal