Giulgiu din Torino, falsificat de da Vinci cu ajutorul unei camere obscure

1.758 vizualizari

giulgiul din torino 2Giulgiul din Torino a fost falsificat de Leonardo da Vinci cu ajutorul unei camere obscure şi a unei sculpturi a propriului său chip, potrivit unui documentar realizat de un post de televiziune britanic. Documentarul realizat de Channel Five arată că artistul renascentist a falsificat relicvă cunoscută sub numele de Giulgiul din Torino, folosind un procedeu fotografic primitiv, potrivit The Telegraph.

Un studiu al trăsăturilor faciale sugerează că imaginea imprimată pe relicvă este de fapt cea a feţei lui da Vinci, potrivit artistei Lillian Schwartz, consultant al Şcolii de Arte Vizuale din New York, care a introdus imaginea scanată a giulgiului într-un computer, demonstrând că imaginea obţinută are exact aceleaşi dimensiuni ca şi chipul lui Leonardo da Vinci.

Cunoscută relicvă a fost privită de generaţii întregi de credincioşi că singura reprezentare a feţei lui Isus, după crucificare, însă în urma datării cu carbon 14 cercetătorii au descoperit că giulgiul a fost creat în Evul Mediu, între 1260 and 1390.

Această ipoteză este confirmată şi de profesoara Larissa Tracy de la Universitatea Longwood din Virginia, care le-a declarat realizatorilor controversatului documentar că „Da Vinci avea toate aptitudinile necesare pentru a crea o astfel de imagine. Singurul care ar fi avut capacitatea să lucreze cu o cameră obscură şi tehnică fotografică în acea perioadă a fost Leonardo da Vinci”.