Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Se poate împăca creştinismul cu ideea unui Univers infinit? Poate crea Dumnezeu o “Lume nelimitată”?

297

blankPentru mulţi teologi iudei sau creştini, ideea unui Univers infinit în timp şi spaţiu nu este permisă, din aceleaşi motive expuse de Sf.Augustin în urmă cu aproape 2 milenii: infinitatea este atributul exclusiv al divinităţii şi, astfel, interzis Universului material în care trăim. A spune că Universul este nelimitat înseamnă a demola diferenţa crucială dintre Dumnezeu şi Lume, şi astfel am deveni avocaţii panteismului, ideea că însăşi Natura este divină (Natura = Dumnezeu) şi, astfel, poate că nici n-ar fi nevoie de Dumnezeu. Astfel, credinţa unei cosmologii infinite ar însemna o erezie. Ideea Universului infinit ar deveni o acoperire ştiinţifică pentru ateism.

Dar nu există unanimitate printre teologii creştini privind caracterul finit sau infinit al Universului. Astfel, marele teolog german Nicolaus Cusanus (sau Nicolas de Cusa) susţinea necesitatea unui Univers infinit. Pentru el, Universul finit, limitat în spaţiu şi timp, implică o limitare şi a Creatorului. Un Dumnezeu infinit nu ar putea crea un Univers limitat, ci doar un Univers infinit.

James Skehan, un preot iezuit şi directorul Observatorului Geologic Weston din cadrul Universităţii Boston, declara recent că “un timp infinit nu m-ar deranja în mod deosebit”. Lui Skehan, cel care a scris mult despre relaţia ştiinţei cu doctrina creştină a Creaţiei, un Univers infinit nu-i creează prea multe probleme: “Atât timp cât calităţile infinite ale Creatorului sunt superioare calităţilor infinite ale Universului, atunci nu văd nicio contradicţie cu creştinismul sau sprijinul pentru panteism.”

Orgoni Crystal