Există vreo explicaţie pentru luminiţele misterioase văzute noaptea în ultima perioadă, şi care se deplasează pe cer cu viteză mare?


Imagine: captura videoclip YouTube

Zilele trecute am primit tot felul de mesaje de la cititorii mei, care mă întrebau dacă ştiu ceva despre luminiţele ciudate de pe cerul nopţii, observate în ultima perioadă. Iată, de exemplu, un mesaj primit aseară de la o cititoare:

„Bună seara, domnule Lovendal. Azi, în data de 27/03/2020, am ieşit cu copilul meu la o plimbare în livadă, ora 21:00. Am vrut să îi arăt stelele. Uitându-mă la cer am început să observ ceva straniu, din direcţia vest, nişte corpuri ceresti se îndreptau pe o traiectorie asemănătoare cu un semicerc spre est. Am încercat să le filmez cu telefonul, nu s-a văzut nimic în afara Lunii şi a unei stele. Menţionez că au fost 39 de corpuri, ultimele 3 şi-au schimbat traiectoria de la vest la sud, timpul de deplasare calculat la orizont a fost de 30 secunde.

Iniţial era câte unul, dupa aia au fost tot câte 2. Nu ştiu ce-a fost, mă gândesc la avioane de armată. Nu cred ca au fost drone (având viteza de deplasare foarte mare). Locuiesc în judeţul Bihor, în aproprierea oraşului Oradea”.

Şi nu e singurul mesaj. Pe un grup de Facebook, a apărut următorul mesaj: „Bună seara… Poate vi se pare o nebunie… dar voi aţi văzut sau vedeţi în fiecare seară luminiţele de pe cer care merg mereu în aceeaşi linie dreaptă?”

Deci, ce se întâmplă? De ce apar regulat luminiţele misterioase?

Dar, de data asta nu mai constituie niciun secret / conspiraţie… există o explicaţie pentru ele. E vorba de 60 de sateliţi Starlink, lansaţi de către SpaceX la sfârşitul lunii ianuarie 2020 (este a 4-a lansare de acest gen). SpaceX a lansat în 2019 proiectul Starlink – o reţea de sateliţi de ultimă generaţie, pentru a asigura omenirii acces nelimitat la Internet în bandă largă. Compania SpaceX spune că acest proiect presupune lansarea a numai puţin de 12.000 de sateliţi de genul acesta.

Puteţi urmă într-un videoclip YouTube (AICI) cum traversează noaptea sateliţii Starlink.

Imagine: captura videoclip YouTube