Era glaciară în doar câteva luni!


era glaciara 3Ultima era glaciară s-a instalat în numai şase luni de zile, şi nu treptat, pe parcursul mai multor ani, cum indicau cercetările ştiinţifice anterioare. Noile informaţii fac astfel plauzibil un scenariu de genul celui avansat în megaproducţia hollywoodiană „The Day After Tomorrow” („Unde vei fi poimâine?”)

Potrivit revistei New Scientist, cercetări recente au relevat faptul că, în urmă cu aproape 13.000 de ani, Europa şi America de Nord au îngheţat după o încetinire subită a activităţii Curentului Golfului (sau Gulf Stream), fapt care a permis frigului să pătrundă până la mii de kilometri în sudul Arcticii. Revenirea la temperaturi normale s-a produs după 1.300 de ani.

Format în Marea Caraibelor, Curentul Golfului reprezintă un fel de radiator pentru partea de nord a Europei. Căldura apei este transferată în atmosferă şi apoi redistribuită de către vânturi în zonele nordice ale Europei. Cercetările anterioare indicau faptul că respectivele schimbări climaterice s-ar fi produs pe parcursul unei perioade mai lungi – cel puţin un deceniu. „A fost o schimbare extremă pentru locuitorii din zonele respective. Ar fi ca şi cum am lua acum Marea Britanie şi am muta-o în zona arctică”, precizează William Patterson, profesor de geologie la Universitatea din Saskatoon, Canada, şeful echipei de studiu.

Aceste ultime descoperiri confirmă practic o serie de studii ştiinţifice anterioare care indicau instabilitatea climei terestre şi faptul că trecerea de la temperaturi normale la unele extreme poate fi foarte de rapidă. Savantul canadian îşi bazează concluziile pe cercetările întreprinse asupra depozitelor de lut extrase din Lough Monreagh, un lac din vestul Irlandei, regiune în care se găseşte „cel mai bun material ştiinţific” pentru astfel de studii. Cu ajutorul unor instrumente de mare precizie, profesorul Patterson a analizat fiecare din straturile lutului, variaţiile acestora putând fi folosite pentru măsurarea schimbărilor climaterice la intervale foarte scurte de timp. Astfel, savantul a remarcat o scădere bruscă a temperaturilor, prin dispariţia în decurs de numai câteva luni a plantelor şi animalelor care populau lacul. Dramaticul eveniment a fost provocat cel mai probabil de golirea bruscă şi rapidă a Lacului Agassiz (lac de dimensiuni uriaşe – după unii mai mare decât statul american California – ale cărui urme au fost identificate în Canada, Statele Unite şi mai nou în Rusia). Apele îngheţate ale acestuia s-au revărsat în Atlanticul de nord şi ocenul Arctic, provocând o perturbare a activităţii Curentului Golfului. Savanţii spun că un singur an de perturbare a Curentului Golfului a fost suficient pentru instalarea unei mini-ere glaciare (cum a fost cea de acum 12.800 de ani) şi a fost nevoie de 1.300 de ani pentru că Gulf Stream să se reaşeze pe direcţia iniţială.

Unii specialişti consideră normale fluctuaţiile climaterice. În istoria sa de 4,5 miliarde de ani, Pământul a experimentat cel puţin patru ere glaciare majore, dintre care ultima, Cuaternarul continuă încă. „Civilizaţia umană s-a dezvoltat într-o perioadă de stabilitate climaterica remarcabilă. Între anii 65.000 şi 10.000 î. Hr. existau perioade de încălzire şi răcire abrupte la fiecare 1500 de ani”, explică profesorul Tim Lenton, de la Universitatea East Anglia. „Clima se caracterizează în mod fundamental prin instabilitate, aşadar unul dintre mistere este legat tocmai de faptul că a rămas caldă în ultimii 10.000 de ani”, spune la rândul său cercetătorul Chris Stringer, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Sursa: www.ziua.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO