Enigma viselor – explicată cu ajutorul ştiinţei


vise70Visul este un fenomen psihic ce se manifestă în somn, ca o  formă de imaginaţie involuntară, în care subiectul este mai mult spectator decât participant, la un şir de întâmplări, adesea absurde şi haotice. După Sigmund Freud, „visul este realizarea mascată a unei dorinţe neîndeplinite”. Pentru el, „visele erau o uşă deschisă spre inconştient”, care-l poate ajuta pe medic să înţeleagă ce anume îl face pe pacientul lui să fie bolnav psihic.

Visul, o formă de terapie

Dar, toată lumea visează, atât bolnavii, cât şi oamenii sănătoşi. Visele sunt utile, deoarece ele întreţin starea de sănătate mentală. Somnul fără vise se întâlneşte în nevroze şi în stări de surescitare. În timpul visului se produce o slăbire a mecanismelor psihice de control, care face posibilă o relaxare a nervilor şi, de aceea, el poate fi socotit o formă de terapie. Un vis este o formă de descărcare a tensiunii psihice acumulate peste zi şi, din acest punct de vedere, el seamănă cu o mică criză de epilepsie – care joacă un rol asemănător, în cazul unui bolnav. După criză, epilepticul are un somn profund şi odihnitor. Probabil, şi visul nocturn are un rol asemănător.

În timpul unui vis avem senzaţii vizuale (alb – negru sau color), auditive (auzim tot felul de sunete), trecem prin emoţii asemănătoare cu cele din starea de trezire, dar mai estompate, ne este cald sau frig, simţim durerea etc. De asemenea, în vis, alergăm, retrăim episoade din copilăria noastră, zburăm etc. şi, în general, facem lucruri care ni se par reale: ne întâlnim cu persoane cunoscute sau necunoscute, cu care purtăm conversaţii încâlcite şi uneori inteligente, care au loc în subconştientul nostru.

„În vise – spune Freud – se manifestă şi trăsăturile subconştiente ale personalităţii, ascunse de regulă de lumina zilei (undeva, în străfundurile creierului nostru). Unele vise sunt produse de stimuli pe care organele noastre de simţ continuă să le transmită creierului în timpul somnului sau sunt legate de activitatea desfăşurată în timpul zilei sau al serii precedente. De exemplu, dacă la cină am mâncat ceva sărat, s-ar putea să visăm că bem apă, din cauza senzaţiei de sete transmisă de subconştient; sau: bâzâitul unui ţânţar îl recepţionăm în vis ca zgomotul produs de un avion etc.

Unii oameni visează, aşa cum demonstrează electroencefalograma înregistrată în timpul somnului, dar nu-şi amintesc absolut nimic, fiind convinşi că nu au visat. Alţii îşi dau seama că au visat, dar nu-şi amintesc ceea ce au visat: „visez ca şi cum aş avea un televizor la care nu se uită nimeni şi care îmi pâlpâie în cap cât e noaptea de lungă”; sau: „visele mele sunt ca nişte peşti argintii pe care îi prind de coadă, dar care îmi alunecă printre degete şi se pierd în adâncuri întunecate”.

Visele – combinaţii imaginare ale unor impresii reale

Fiziologul rus I.M Secenov (1829 -1905) susţinea că „visele sunt combinaţii imaginare ale unor impresii reale”. Pe lângă puzderia de vise obişnuite, există unele cu totul aparte, cum sunt aşa-numitele vise prevestitoare sau profetice, visele creative şi altele.

Visul prevestitor…lozul câştigător la loteria viselor?

Visul prevestitor reprezintă presimţirea unei nenorociri, de exemplu moartea unei persoane apropiate, o informaţie cu caracter preventiv primită în somn de la cineva demult dispărut, care apoi se adevereşte, prevestirea unei boli care după un timp se confirmă etc. Carl Sagan, în cartea sa „Balaurii raiului”, afirmă că visul prevestitor nu este rezultatul unei percepţii extrasenzoriale, cum s-ar putea crede. În realitate, există un număr mare de asemenea vise prevestitoare care nu s-au adeverit. Dintr-un număr foarte mare de evenimente posibile (la nivelul unei ţări, acesta este de ordinul milioanelor…), unele se realizează, cei implicaţi rămânând convinşi că nu este vorba de o simplă coincidenţă. Cu alte cuvinte, visul prevestitor este, dacă vreţi, lozul câştigător la „loteria viselor”, totul reducându-se la o simplă explicaţie statistică.

Visele care prevestesc bolile

Există însă vise prevestitoare care au o altă explicaţie. S-a observat, de exemplu, că, dacă cineva îşi visează părinţii demult răposaţi, e semn că se schimbă vremea. Această credinţă populară are o explicaţie simplă: somnul oamenilor este mai profund înainte de a se schimba vremea – şi imaginile din vis se referă la un timp mai îndepărtat, în care părinţii erau în viaţă.

Un alt tip de vis profetic este cel care ne avertizează cu privire la iminenţa unei îmbolnăviri. Este cazul unui om care a visat că un câine l-a muşcat de picior. După câtva timp, locul „muşcăturii” din vis a început să-l doară, iar mai târziu acolo a apărut o tumoare malignă.

Dacă visele care ne creează o stare de nelinişte şi ne induc frica de moarte sunt urmate de o trezire bruscă, atunci există bănuiala că ele sunt semnale de avertizare privind apariţia unei boli de inimă într-un stadiu incipient, când încă nu s-au declanşat simptomele caracteristice bolii. Explicaţia acestor vise care prevestesc boala este că în timpul nopţii, în absenţa excitanţilor externi, senzaţiile dureroase, chiar foarte slabe, produse de o boală la începutul ei, ajung la conştiinţa noastră sub forma unor vise localizate.

Vise care produc iluminarea

O categorie aparte de vise sunt visele creatoare ale oamenilor de ştiinţă, scriitorilor, artiştilor – în care, brusc, precum o „iluminare”, le apare soluţia unei probleme complicate, „inspiraţia” unei noi opere. Astfel, chimistul Kekule a descoperit formula benzenului în timp ce aţipise în faţa focului şi, de asemenea, lui Mendeleev i-a venit ideea aranjării elementelor chimice după masa lor atomică, în tabelul care-i poartă numele, tot în timpul somnului.

Uneori, ni se întâmplă să avem un vis urât, un coşmar, în care avem senzaţia unei căderi de la înălţime (prăbuşire în gol), a unei primejdii de moarte etc, urmată de trezire bruscă, datorată spaimei prin care am trecut. Cea mai bună soluţie este să-l uităm şi să readormim imediat.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO